Belföld

Milla: Egymillióan, de merre?

Az utcai politizálás és a nagyszabású tüntetések után az Egymillióan a magyar sajtószabadságért pénteken szakmai konferenciát tart, amelyen a „lebontott demokrácia" és a „kormányozhatatlan ország" lesz a téma. De hová, meddig juthat a Milla?

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságnak egyetlen célja van, ez pedig a civil társadalom erősítése – mondta Juhász Péter, a Milla alapítója a FN24-nek. Mind a tüntetéseket, mind a konferenciákat azért szervezik, mert az állampolgárok jogérvényesítése, a közösségépítés és a közös alap létrehozása a legfőbb szempontja a Millának – mondta Juhász.

Független erő marad

A pénteki rendezvényük középpontjában a „Hogyan jutottunk el idáig?” kérdéskör szerepel, ami Juhász szerint nem csak az előző két év, hanem az előző húsz hibája. „A mindenkori kormányok centralizálták hatalmukat – röviden ezért jutottunk idáig” a Milla-alapító szerint. Bármennyire is politikai tényező a csoportosulás, Juhász szerint ők csak a pártpolitikailag független erőket támogatják, nem céljuk párttá szerveződni. Ennek alátámasztására elmondta, a Milla egy ideológiailag vegyes szerveződés, nincs közös ideológiájuk sem, tagjaik között ugyanúgy vannak konzervatívok és liberálisok. „Ők mind csak tenni szeretnének a változás érdekében” – tette hozzá az alapító.

Arra a kérdésünkre, megtalálták-e a már azt a személyt vagy pártot, akit majd támogatnának 2014-ben, Juhász elmondta: nem keresnek senkit, meg kívánnak maradni pártpolitikailag függetlennek. „Ellenben nagyon sokan keresik a Millát azzal, hogyan segítsünk vagy álljunk melléjük, de minden ilyen jellegű felkérést elutasítunk” – tette hozzá.

Már adóellenőrzést is kaptak

Csütörtökön beszámoltunk arról, hogy adóellenőrzést indította Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport két szervezője ellen. Torsa Mátyást és Fölker Róbertet az Index értesülései szerint februárban hívta be a NAV. A két Milla-szervező számlájára gyűjtötte a netes csoport demonstrációihoz szükséges adományokat.

Kettejük közül eddig Torsa esett át a személyes találkozón. A szervező a lapnak elmondta: a vizsgálat 4 évre, a 2006-2010-es időszakra irányult, amikor is bár jövedelmei után befizette a személyi jövedelemadót, ám adóbevallást nem nyújtott be, így büntetésre számíthat. Torsa állítja, a NAV két munkatársa a millás demonstrációk szervezésére is kíváncsi volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik