Belföld

Millások ellen indított ellenőrzést az adóhatóság

Torsa Mátyás és Fölkel Róbert bankszámláin gyűjtötte az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport a tüntetések szervezéséhez szükséges adományokat.

Adóellenőrzést indította Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport két szervezője ellen. Torsa Mátyást és Fölker Róbertet az index.hu értesülései szerint februárban adóellenőrzésre hívta be a NAV. A két Milla-szervező számlájára gyűjtötte a facebookos csoport a demonstrációikhoz szükséges adományokat.

Kettejük közül eddig Torsa esett át a személyes találkozón. A szervező a lapnak elmondta: a vizsgálat 4 évre, a 2006-2010-es időszakra irányult, amikor is ő – bár jövedelmei után befizette a személyi jövedelemadót, ám – adóbevallást nem nyújtott be, így büntetésre számíthat. Torsa állítja, a NAV két munkatársa a millás demonstrációk szervezésére is kíváncsi volt: például arra, hogy ki kezeli a szervezet Youtube-csatornáját, hogy működik a Milla, mennyit keresnek a tüntetéseken, illetve ki és mennyiért készíti kampányvideóikat.

Az utóbbival kapcsolatban Karsay Dorottya, a Milla egyik aktivistája az FN24-nek a Nem tetszik a rendszer videoklip kapcsán korábban azt mondta: a videó önkéntes alapon, nulla forint költségvetésből készült. “Egyetlen kiadásunk az a 30 ezer forint, ami a rendező telefonszámlájára ment el” – nyilatkozta akkor Karsay.

A tüntetések költségvetésével kapcsolatban a Milla – internetes is megjelentetett elszámolásai alapján – pénzügyileg nem igazán járt jól. Bár volt két 2011-es demonstráció, melyet pozitív szaldóval zárták (190 és 170 ezer forinttal), áprilisban már mínusz félmillió, október 23. után pedig még mínusz 100 ezer lett a veszteségük.

Torsa szerint egyébként a NAV-osok inkább a Milla tevékenységére, mint az ő adóügyeire voltak kíváncsiak. Állítólag arra is megkérték, árulja már el, kik segítik a szervezetet, mert ha ezt tudnák (plusz látnák az összes számlát és bizonylatot), akkor segíthetnének megcsinálni a májusban esedékes adóbevallásaikat.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztályát. Egyelőre válaszukat várjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik