Belföld

Megérkezett a beígért havazás

Ezrek dideregnek Százhalombattán, tanítási szünet van több iskolában. A kormányfő szerint is nagy próba előtt áll az ország.

Sárga figyelmeztetés érvényes éjfélig több dél-magyarországi megyében a hó miatt. Ez azt jelenti, hogy 24 óra leforgása alatt 10 centimétert meghaladó friss hó is eshet az adott területeken, és hófúvásra is lehet számítani. A várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt kilenc megyében szombatra piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szombat éjfélig az ország legnagyobb részén 15-30, a déli megyékben akár 50 centiméter hó is eshet – olvasható az OMSZ honlapján. A Nyugat-Dunántúlon viharos erejű szelet várnak, amely hótorlaszokat állíthat.


Európa időjárási modellje
Fotó: MTI / Vajda János

A rendőrök több ember életét is megmentették az elmúlt napokban, fűtött helyre viszik a rászorulókat. Az egyenruhások továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az utcán élőkre. Együttműködnek a polgárőrökkel és a segélyszervezetekkel. Ugyanakkor számítanak a lakosság segítségére is. Azt kérik, mindenki figyeljen jobban a krízishelyzetben lévő emberekre, és ha szükséges, értesítsék a rendőröket a segélyhívó számok valamelyikén.

Pénteken délben a Budapesti Közlekedési Központ arról tájékoztatott, hogy a BKV a rendkívüli időjárásra tekintettel elhalasztja mindkét, e hétvégére tervezett HÉV-vágányzárat. Ez azt jelenti, hogy mint a H6-os, mind a H8-as és H9-es HÉV-ek menetrend szerint közlekednek, a felújítási munkák később lesznek.

A Magyar Honvédség azt közölte: felkészültek a segítségnyújtásra. Szükség esetén 600 katonát és 200 különleges gép- és harci járművet tudnak bevetni. Az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy 60 négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit.

Napok óta nincs fűtés egy székesfehérvári társasházban

És több lakásban nem is lesz meleg egy ideig. Részletek a Fehérvár24.hu-tól.

Újabb szálláshelyek Budapesten

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő átmeneti szálláshelyet alakított ki Budapesten, a Soroksári út 53-55. szám alatt. a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az Aszódi úton is megnyitották a hajléktalanszállót, így a főváros kezelésében csaknem négyszáz üres férőhely várja az éjjeli menedéket keresőket. Részletek itt.

Korábban a Menhely Alapítvány bejelentette, hogy megteltek a fővárosi hajléktalanszállók, már csak mintegy harminc férőhely maradt, ezért valószínűleg a nappali melegedőket is megnyitják éjjelre. A mindenki számára elérhető éjjeli menedékhelyek 1.721 ágya közül csütörtök este 1.694 volt foglalt, “ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer betelt” – írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa.

Megnyitják az MSZP budapesti székházát

A szocialisták megnyitják a VI. kerületi Jókai utca 6. szám alatti székházát a hideg elől menekülők számára, egyúttal felszólították az összes többi pártot, hogy hasonlóan járjanak el – közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke péntek délelőtt az MTI-vel.

Káli Sándor, az MSZP miskolci elnöke az MTI-t később arról tájékoztatta, várják a hideg elől menekülőket Miskolcon, a párt Corvin utca 9. szám alatti székházában is. Forró teával, fűtött helyiséggel, éjjel-nappal fogadják a hajlék nélkül élőket, a fagyoskodó, tüzelőre költeni nem tudó bajbajutottakat.

Több ezren dideregnek Százhalombattán

Ezer lakótelepi lakásban hajnaltól nincs áram, meleg víz, illetve fűtés a Pest megyei városban egy trafóállomás és egy nagyfeszültségű vezeték meghibásodása miatt. Sinka László alpolgármester szerint a leállás több közintézményt, például iskolákat is érintett, ám ezeken a helyeken aggregátor beállításával időközben nagyrészt helyreállították a szolgáltatást. A hiba elhárításán nagy erőkkel dolgoznak.

Készültség a MÁV-nál

A hétvégére előre jelzett rendkívüli hideg, intenzív havazás és várható hófúvások miatt a MÁV szombatra másodfokú készültségi fokozatot vezetett be. Ez azt jelenti, hogy csak a menetrendben megkülönböztetett, hópihe jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el, azaz ritkábban közlekednek a járatok szombaton. Részletek itt.

Bezáró iskolák, elhalasztott diplomaosztó

A rendkívüli hideg miatt tanítási szünetet rendeltek el hétfőre és keddre Csongrád megyében – tájékoztatta a Szeged24 szerkesztőségét a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Részletek itt. Szintén rendkívüli szünetre küldték a gyerekeket a nyírbogdányi általános iskolában és óvodában. A gyerekeknek február 6-tól február 10-ig biztosan nem lesz tanítás, de az időjárás függvényében az is elképzelhető, hogy hosszabb ideig tart a kényszerpihenő. A 270 gyerek a tavaszi szünetben, illetve szombati napokon pótolja a kieső napokat. Az elmúlt két napban már több oktatási intézmény is bejelentette, hogyrendkívüli szünetre küldi a diákokat. Részletek itt és itt. A Dunaújvárosi Főiskolán elhalasztják a február 4-re, szombatra tervezett diplomaosztó ünnepséget. Két bankettet ugyancsak nem tartanak meg a városban. Bővebben itt.

A jövő hét első napjaiban Békés megye több iskolájában is szünetel a tanítás. Orosházán hétfőn valamennyi iskola zárva lesz, és elmarad a hétvégére tervezett szalagavató a gimnáziumban. Ugyancsak elmarad a végzősök ünnepsége Gyulán. Békés városában hétfőtől szerdáig valamennyi iskolában elmarad a tanítás, hétfőtől péntekig lesz fagyszünet a református óvodában és iskolában, a kulturális és sportközpont pedig hétfőtől szerdáig lesz zárva.

Befagyott a Balaton, törik a jeget a Mosoni-Dunán

Balatonfüreden, Siófokon és a tihanyi Belső-tavon már megnyíltak az első ingyenes jégpályák, és a hétvégén újabb helyeken tervezek kijelölni sportolásra alkalmas, ellenőrzött jégfelületeket a Balatonon. Ugyanakkor változó vastagságú a jégtakaró, ezért a vízügy felhívja a sportolni vágyók figyelmét, hogy csak a kijelölt területeken merészkedjenek a jégre. Ugyanez érvényes a Velencei-tóra is. A Fertő-tó teljesen befagyott. A jég vastagsága Fertőrákosnál a reggeli órákban kilenc centiméter volt. Az MTI által a nap folyamán megkeresett vízügyi és önkormányzati illetékesek egyike sem kívánt nyilatkozni arról, biztonságosan rá lehet-e menni a tóra.

A Duna egyelőre jégmentes, a Tisza Tiszabecs fölötti szakaszán erős a jégzajlás, míg több folyón állójég alakult ki – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán péntek délutántól már törni kell a jeget –- közölte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Janák Emil elmondta: az intézkedés az alsó 2-3 kilométert érinti, ahol a feltorlódott jég már akadályozza a hajóforgalmat. Ezért harmadfokúra emelik ezen a szakaszon a készültséget.Hozzátette, hogy az országhatárnál, Rajka térségében is kezd beállni a jég, de ez egyelőre nem igényel közvetlen beavatkozást.Tájékoztatása szerint a Rábán, a Lajtán és a Marcalon is intenzív a jegesedés, a Fertő tavon pedig mostanra kilenc centiméteresre hízott a jégpáncél.

Jó hír a síelőknek

A téi sportok szerelmesei örvendezhetnek: az idei síszezonban először, szombaton megnyílik a nagyközönség előtt Magyarország egyik legmeredekebb sípályája, a kékestetői északi sípálya.

Orbán: kalyibákban nem lehet túlélni

A szokatlanul kemény téli időjárás kapcsán a kormányfő is megszólalt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt. „Az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni, és életet menteni, ha hajléktalanokról, ha idősekről, ha egyedülálló emberekről van szó” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a „túlélési pontokra”, a fedett helyekre.

ÖN IS SEGÍTHET!
A nap 24 órájában hívható a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat.
Ha felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozik a közterületeken, haladéktalanul hívja a Diszpécser Szolgálatot a +36 1 338 41 86-os telefonszámon! A Szolgálat gondoskodik arról, hogy a krízishelyzetben levőkhöz a leghamarabb eljussanak az utcai szociális munkások. Bejentést tehetnek még a 112-es segélyhívón is.
Ha eszméletlen, végtagtörött, fejsérült vagy zavart embert lát, értesítse a mentőszolgálatot!

Felidézte, hogy tavaly ősszel arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, mire megjön a hideg, addigra Budapesten és általában az országban olyan állapotban kell lenniük a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember sem kerülhet bajba, fagyhat meg azért, mert nincs meleg hely, ahol túlélhetné a nehéz helyzetet.

„Ezt meg is oldottuk, a belügyminiszter kiváló munkát végzett. Hajléktalanszállókat nyitottunk meg, újítottunk fel, mégpedig közmunka keretében” – mondta. Jelezte azt is, hogy a túlélés lehetősége ma nyitva áll. Van annyi hely, amennyi hajléktalan ma Budapesten és környékén él.

Kitért arra is, a kabinet kész vállalni, hogy finanszírozza azoknak a közmunkásoknak a bérét, akik most az idős, egyedül élő embereket segítve járőröznek a településeken.

Arra a kérdésre, hogy nincsenek-e veszélyben a magyarországi földgázszállítások, Orbán Viktor azt válaszolta, ilyen hírt egyelőre nem kapott. Hozzátette ugyanakkor: ez a kérdés a következő évben már kevésbé lesz probléma egyrészt azért, mert Magyarország véget tud vetni az orosz gáztól való függőségének az épülő csővezetékek miatt, másrészt azért, mert a közmunkaprogram keretében lecserélik a kazánok jelentős részét, illetve a gázkazánok mellé beszereltetnek nem gáz alapon működő kazánokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik