Belföld

A tanévet is megakasztja a zimankó

Forrón és Tiszavasváriban a magas gázszámla, egy nagycenki iskolában pedig a meghibásodott kazán miatt nincs tanítás.

A magas gázszámla miatt tanítási szünet lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Forró általános iskolájában. A nagy hidegben az önkormányzatoknak is a fűtésszámla kifizetése jelenti a legnagyobb kiadást; több százezer forintot tudnak spórolni azzal, ha a leghidegebb napokon tanítási szünetet rendelnek el az iskolájukban, óvodájukban. Forrón is ezt a módszert alkalmazzák. Tavaly 500 ezer forintot takarítottak így meg.

A településen csütörtökön kezdődik és a jövő hét végéig tart a rendkívüli téli szünet, a tanulók tavasszal, szombatonként pótolják be a most kihagyott napokat.

Hasonló megfontolásból szünetel a tanítás február 2-től február 12-ig a a Tiszavasvári Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóinak. Az intézkedés bevezetését a hideg mellett az iskola fűtési rendszerének az elavultságával indokolta Szabó Zoltán igazgató, akinek tájékoztatása szerint a tantermeket, a műhelyeket és a kollégium szobáit ilyen hőmérsékleti viszonyok esetén csak nagyon nehezen tudják felfűteni. A rendszer felújítására viszont egyelőre nincs pénz, ezért rendelték el a 10 napos szünetet az iskola mintegy hétszáz diákjának. A másfél hetes szünettel a becslések szerint több mint kétmillió forintot takaríthat meg az intézményt fenntartó önkormányzat. A kiesett tanítási napokat itt is szombatonként pótolják majd a gyerekek.

Szintén rendkívüli szünetet rendeltek el a nagycenki általános iskolában, ott viszont azért, mert elromlott a kazán – közölte Csorba János, a település független polgármestere szerdán az MTI-vel.

A hibát hétfőn észlelték, de kedden még volt olyan meleg az épületben, hogy megtarthatták az órákat. Az igazgató azonban úgy ítélte meg, hogy szerdán már túl hideg lesz ahhoz, hogy a gyerekeket beengedjék, ezért rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a polgármester. Csütörtökre várhatóan megjavítják a gázkazánt, így ismét lesz oktatás az iskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik