Belföld

Nyakunkon a tél leghidegebb napja

Szombaton, aki teheti, ne induljon útnak! Brutálisan hideg lesz, és a helyzetet viharos szél súlyosbítja majd.

Pénteken országszerte borult időre van kilátás, és dél felől megérkezik a csapadék is. A déli országrészben már hajnalban lehet hószállingózás, majd a nap folyamán a hóesés egyre intenzívebb lesz, és észak felé veszi az irányt. Nagyjából a Nyíregyháza-Zalaegerszeg vonalig várható csapadék. A hőmérséklet éjszaka -10, -18, nappal -5, -10 fok körül alakul.

Szombaton is marad a borult, csapadékos idő. Északnyugaton csak elszórtan várható havazás, délen és keleten viszont masszív hópaplan borulhat a tájra. Nehezítő körülményként többfelé lehet viharos szél, ami főleg a keleti és a nyugati tájakon eredményezhet hófúvás. A közlekedésben komoly fennakadások lehetnek, ezért aki teheti, ne induljon útnak! Ez lehet a tél leghidegebb napja. Még a legmelegebb órákban is csak -7, -14 fokot remélhetünk.

Vasárnap napközben még többfelé lehet intenzív havazás, délutánra viszont alábbhagy a hóesés. A szél még mindig erős lesz. 70-100 km/órás lökések is előfordulhatnak. Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható.

Jövő héten is marad a brutális hideg, hajnalonként akár -20, -25 fok is előfordulhat. További rossz hír, hogy a medvék sem kecsegtetnek semmi jóval. Hiába csalogatták ma ki a barlangból lelkes gyerekek a Fővárosi Állat- és Növénykert mackóit. Az állatok árnyékuk láttán fázósan kullogtak vissza vackukba, ami a néphagyomány szerint arra utal, hogy még jó ideig kitart a tél.

Újabb iskolákat zártak be a hideg miatt Borsodban

Újabb iskolákat zártak be egy időre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendkívüli hideg miatt; Kesznyétenben egy hétig, Girincsen két hétig maradnak otthon az iskolások és az óvodások, az önkormányzatok így próbálnak meg spórolni a fűtésen – írta a Borsod Online.

A portál szerint Kesznyétenben 300 gyereket érint a rendkívüli fagyszünet, a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat több százezer forintot szeretne megspórolni, hiszen az iskolában csak gázzal tudnak fűteni. A településen a rászorulóknak tűzifát osztanak. Girincsen is bezárt átmenetileg mind az iskola, mind pedig az óvoda, a szünet várhatóan február 13-ig tart. A településen 230 gyerek örülhet a rendkívüli szünetnek, az étkezést az önkormányzat továbbra is biztosítja számukra. A héten a megyében a forrói általános iskolában is rendkívüli tanítási szünet kezdődött.

És nem csak mi fagyoskodunk. Európa-szerte cudar idő van, a Duna és a Fekete-tenger is befagyott helyenként.

Gázszivárgás miatt nincs fűtés egy székesfehérvári társasházban

Hétfőn zárta le a szolgáltató a rendszert, miután két lakásban is gázszivárgást jeleztek a műszerek a belvárosi Ady Endre utca egyik házában. Ahhoz, hogy ismét működjön a szolgáltatás, ki kell cserélni a gázórákból kivezető és az oda bemenő csőszakaszokat, valamint a gáztűzhelyekhez vezető flexibilis csöveket. Mindehhez pedig felújítási tervet kell készíteni, s azt az E.on-nak jóváhagynia.

Ha minden a tervek szerint alakul, akár szombat délután visszakapcsolhatják a fűtést az épületben. Az időközben nyolc fokra hűlt lakásokat villanyfűtéssel próbálják kicsit felmelegíteni a házban lakók, akik – miután félő, hogy az ugyancsak koros elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést – a lakásokban felváltva kapcsolják be a készülékeket.

Az önkormányzat átmeneti szállást ajánlott fel a lakóknak, ők azonban egyelőre nem vették igénybe a segítséget.

Teljes rendőrségi mozgósítás Győr-Moson-Sopron megyében

A rendőrség a teljes létszámát mozgósította a rendkívüli hideg időszakra – hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság csütörtöki ülésén. A megye felkészült a rendkívüli téli időjárásra; a katasztrófavédelmi igazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a rendőrség megyei illetékesei megtették a szükséges lépéseket, az energiaszolgáltatók képviselői pedig folyamatos ügyeleti készenlétet tartanak.

A szülés előtt álló nők és a dialízisre szorulók felmérése megtörtént, “ellátásuk rendkívüli időjárási helyzetben is megoldott”, a háziorvosi ügyeleteknek pedig jelezték, hol kérhetnek segítséget, ha a hótól elzárt úton akarnak bejutni egy településre. A mentőszolgálat is felkészült a rendkívüli időjárásra.

Megerősített készenlét az E.ON-nál

Az E.ON Hungária Zrt. felkészült a rendkívüli hidegre és havazásra, ehhez megerősített készenlétet biztosít, szükség esetén alávállalkozók bevonásával – közölte az energiaszolgáltató társaság.

A téli rendkívüli időjárás többféle módon okozhat üzemzavart, ilyen, amikor a hó súlya alatt, a viharos széllökések miatt a biztonsági övezeten kívülről fák dőlnek a hálózatra, vagy elszakad az elektromos vezeték, kidől egy villanyoszlop .

A társaság hangsúlyozza: az elektromos vezetékek javítási munkái során elsőbbséget élveznek a nagy- és középfeszültségű hálózatok, mert azzal egyszerre több fogyasztó ellátását lehet helyreállítani. Ezután következnek a kevesebb számú fogyasztót érintő helyi hibák. Nagy kiterjedésű üzemzavar esetén előfordulhat, hogy a sok beérkező hívás miatt foglaltat jelez a hibabejelentő vonala, ez estben türelmet kérnek.

Az E.ON Hungária Zrt. áramszolgáltató társaságai a Dunántúlon és a Tiszántúlon szolgáltatnak villamos energiát, gázszolgáltatói a Dunántúlon működnek. A cégcsoport közel két és félmillió ügyfelet lát el villamos energiával, és több mint félmillió ügyfeléhez juttatja el a gázt 15 megyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik