Belföld

A viszkis mint Schmitt Pál utóda?

Népi hős vagy „pitiáner bűnöző"? Modernkori Rózsa Sándor vagy tisztességes embereket megkárosító tolvaj? Olvasói hozzászólásokból szemezgettünk.

Újabb könyv az életéről, film a bankrablásokról, szűnni nem akaró médiaérdeklődés, a pletykák szerint saját tévéműsor – és újabb perek. Ez várhat a hét év alatt posta- és bankfiókok, utazási irodák ellen elkövetett támadásaival összesen 196 millió forintot zsákmányoló egykori hokikapusra. Ambrus Attila január 31-én, 12 év után szabadult. Az újságírók hónapok óta várták, hogy átlépje a sátoraljaújhelyi börtön kapuját, a világhálót még rabsága alatt ellepték a róla készült mémek, a Facebookon bulit szerveztek szabadulása örömére, a televíziós csatornák és a magazinok „vérre menő” harcot vívtak az első interjú jogáért. Amiből végül a Magyar Televízió és Fábry Sándor került ki győztesen.

Viszkis az elmúlt évek egyik legmegosztóbb figurája. Vannak, akik szinte népi hősként, a modern kori Rózsa Sándorként emlegetik, de akadnak, akik – nem felejtve a tetemes bűnlajstromot – elítélik és megvetik a valószínűleg hamarosan celebbé is avanzsálódó Ambrust.

„Tökéletes lenne Schmitt Pál helyére”

„Nem akarom védeni, de letöltötte a büntetését. Miért ne kaphatna pénzt? Másik: a zebrán gyalogost halálra gázoló kézilabdás, meg a rendőrt ölő Császár Előd megússza pár hónappal, a csecsemőjét megfojtó, majd mélyhűtőbe tevő “anya” is 6 hónapot fog csak ülni. A Viszkis senkit nem ölt meg. Rendesen lehúzta a börtönt, a rendőrgyilkos, csecsemőgyilkos, nyugdíjasgyilkos néhány hónappal megússza. Valami nagyon nem stimmel itt” – írja egyik olvasónk a Viszkissel foglalkozó cikkünkhöz hozzászólva.

A kommentek többsége arról árulkodik, hogy a portálunkra látogatók nagy része támogatja és drukkol Ambrus Attilának. „Sok szerencsét és beilleszkedést neked”, „Nagyon szurkolok neki. Biztos nem lesz magára hagyva, rengetegen kedvelik Őt, akár mit is tett. Hajrá!”, „Őszintén bevallom, sok sikert kívánok neki a “valóvilágban” idekinnt, sokat tanult a börtönben, drukkolok neki nagyon!”, „Érettségi, diploma nyelvtudás. Le a kalappal”, „Szerintem annak idején a fél ország szurkolt érte most is azt kellene tenni, letöltötte a büntetését sok sikert kívánok!!!!” – ilyen és ehhez hasonló vélemények özönlötték el oldalunkat, és többen meg is indokolják, miért éreznek együtt a bankrablóval, valamint kivel/kikkel töltenék meg Viszkis üresen maradt celláját.

„A bankok itt a legnagyobb rablók, nem Ambrus…Remélem tett el egy kis zsebpénzt a rablásokból, aztán elhúz innen, ha van egy kis esze xD . Hajrá Atilla!” – írja egy kommentelő, majd egy másik hozzáteszi: „felszabadult egy hely a börtönben, mehet vikikirály a helyére. Mennyi büntetés jár az ország kirablásáért???”

Sőt, van, aki egyenesen az új köztársasági elnököt látja Ambrus Attilában, és Schmitt Pál székébe ültetné. „Szerintem tökéletes lenne Schmitt Pál helyére! Sokkal értelmesebb nála, és még mindig nagyobb a népszerűsége, mint bármelyik politikusunknak!”


Fotó: MTI / Balázs Attila

Rablóból hős?

Ellenvéleményből sincs kevés. Hazánk hírhedt bűnözője sokak szemében nem más, mint egy „pitiáner bűnöző”, akit méltatlanul emelt egekbe a sajtó, és csinált belőle hőst.

„Szerintem is lehet rabolni, mert azok dicsőítve vannak tisztességet érdemelnek, sőt ki is vannak tüntetve. Aki meg felvesz egy rohadt kölcsönt azt meg leírják mintha lopta volna a hitelét mert nem tudja visszafizetni. Ez az Ambrus úr pedig a mi pénzünkön zabáltatva volt, képezve, miközben én a gyerekemet nem tudom kitaníttatni mert nincs rá pénzem” – kesereg egy hozzászóló.

„Szóval emberek, legyünk bűnözők, raboljunk, narkózzunk, üssünk el részegen embereket, tartozzunk az államnak 200 milkával és híresek leszünk, BENNE LESZÜNK A TV-BEN, az interneten, újságban, hajnali 3-kor várnak a börtön előtt, mi kell még!!!!!!!!!!” – adja ki dühét egy másik olvasó, amit újabb komment követ: „Elképesztő, sztárt, hőst csináltok egy rablóból?! És a stressz amit okozott a banki dolgozóknak? Nehogymár drukkoljak neki!! Azért becsüljem, mert tanult a bőrtönben? Hát a mi pénzünkön, unalmában tette.”

A sajtó felelőssége

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az emberek többsége szimpatizál Ambrussal. A Viszkis pozitív megítélésének több oka van – mondja a szakember. “Az egyik, hogy nem igazi bűnöző alkat. A bűncselekmények során soha nem alkalmazott erőszakot, nem bántotta az ártatlanokat, sőt a rablások után virágot küldött vagy bocsánatot kért, például a pénzintézetek alkalmazottaitól. A másik, hogy a média végig pozitív hírekben számolt be róla. A sajtónak van a legnagyobb szerepe abban, hogy kedvelt az emberek körében. Harmadrészt a börtönben Ambrus karriert csinált: leérettségizett, főiskolát végzett, agyagtermékeket készített. Egyszóval célokat tűzött ki maga elé, és azokat meg is valósította. Ezért is volt az ottani hierarchia csúcsán. Preferencia személynek, „sztárnak” számított a rabok körében. De leginkább erőszakmentessége miatt lett ő a modern kori Rózsa Sándor” – magyarázza a kriminálpszichológus.

Tiltakozás, kétségbeesés, elfogadás, ezeken a fázisokon mennek keresztül azok, akiket jó időre lecsuknak – nyilatkozta korábban lapunknak Bilkei. Szerinte ugyanezek a szakaszok előkerülnek szabaduláskor is. Hozzátette: a szabadságot igenis szokni kell, de úgy véli, a Viszkis tisztában van vele, hogy nem lesz egyszerű dolga, hiszen lépten-nyomon emberek állítják majd meg és kamerák lesik minden lépését. A szakember szerint az egyetlen megoldást a magány jelentheti, legalább néhány hétre, amíg visszarázódik a kinti életbe; ha azonban Ambrus nem így tesz, az idegei felmondják a szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik