Közélet

A Viszkis kisétált – újra szabad ember

Ambrus Attila csendesen, az éj leple alatt hagyta el a börtönt. Szökni ezúttal csak a kíváncsi szemek elől próbált.

Érettségi. Diploma. Nyelvtudás. Kitanult szakmák. Könyv az életéről – Ennyivel biztosan gazdagabb lett a Viszkis rablóként emlegetett hajdani hokikapus az elmúlt években. Ambrus 12 évet töltött rácsok mögött. Eredetileg 17 évre szólt volna a „kötelék”, ám hazánk hírhedt, egyúttal sokak által kedvelt bűnözője jó magaviselete miatt idő előtt távozhatott. És távozott is, méghozzá január 31-én, éjjel 3 óra körül.

A Viszkist többen is megpróbálták lencsevégre kapni a sátoraljaújhelyi börtön előtt. Stábok, újságírók, érdeklődök várakoztak a hidegben, hogy láthassák távozását. Ambrust egyébként egy sárga furgon várta az intézmény egyik bejáratánál, a büntetését maga mögött hagyó Viszkis azzal a kocsival hagyta el a helyszínt. Alighogy  megjelent, sietve beszállt az autóba. A jelenet mindössze körülbelül egy percig tartott – jelentette a helyszínről a Hír24 tudósítója.

Jól bírta a bezártságot. Hát a szabadságot?

Ügyvédje szerint Ambrus Attila sok elítélttel ellentétben jól bírta a bezártságot. Komolyabb betegsége az évek alatt nem volt, és ha tehette, igyekezett minél hasznosabban eltölteni az idejét. Olvasott, tanult – így tartotta frissen elméjét.

Azok esetében, akik hosszú éveket töltenek a börtön falain belül, felvetődik a kérdés, hogyan tudnak majd visszailleszkedni a társadalomba, hogy bírják a rájuk zúdult szabadságot. Pszichológusok szerint ez sokaknak komoly problémákat okoz, mivel tudják: megbélyegzettek. A Viszkis esete ennél speciálisabb, hiszen olyan emberről van szó, akinek jó darabig minden apró mozdulatát hatalmas érdeklődés követi majd. Bilkei Pál, kriminálpszichológus szerint Ambrus Attila épp ettől fél a legjobban…


Fotó: Hír24

Csend kell, nyugalom kell, magány kell

Tiltakozás, kétségbeesés, elfogadás – ezeken a fázisokon mennek keresztül azok, akiket jó időre lecsuknak. Bilkei Pál szerint ugyanezek a szakaszok előkerülnek szabaduláskor is. A szakember elmondta, ilyenkor nagyjából minden kintléttel kapcsolatos dolog kérdéseket szül, kétségeket okoz.  A kriminálpszichológus állítja: a szabadságot igenis szokni kell.

Bilkei úgy véli, a Viszkis tisztában van vele, hogy nem lesz egyszerű dolga, hiszen lépten-nyomon emberek állítják majd meg és kamerák lesik minden lépését. A szakmeber szerint az egyetlen megoltást a magány jelentheti, legalább néhány hétre, míg visszarázódik a kinti életbe. Egy-két számára fontos ember, csend és például egy tanya, aztán szépen, fokozatosan megszokni a többit. A kriminálpszichológus véleménye az, ha  Ambrus nem így tesz, az idegei felmondják a szolgálatot.

Mi lesz veled, Viszkis?

Sokan fejtegették már, vajon Ambrus mit kezd magával a börtönélet után. Nem titok, hogy a modern kori Rózsa Sándornak titulált rablóra több televízió és magazin vadászik, mindenki meg akarja szólaltatni. Borsos árat fizetnének az első interjúért, ám erre egy viszonylag új jogszabály miatt nincs lehetősége, vagyis szabadulása után sem kérhet pénzt nyilatkozatáért, A férfi ügyvédje, Magyar György álságosnak tartja a rendelkezést. Pedig az így kapott összeg finoman szólva sem jönne rosszul Ambrus Attilának, tekintve, hogy tetemes tartozást görget maga előtt. 196 millió forint – ennyit kell visszafizetnie azoknak a pénzintézeteknek, amelyeket „pályafutása” alatt kifosztott.

Ennek ellenére úgy tudni, a Viszkis első útja – háromórás kocsikázás után –  a köztévéhez vezet, ahol Fábry Sándorral nézhet farkasszemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik