Belföld

Új korszak kezdődött az önkormányzati rendszerben

Két hónap alatt az ország negyven helyszínén ülnek össze polgármesterek és jegyzők a minisztérium embereivel, hogy értelmezzék az új törvényt.

A múlt év végén elfogadott új önkormányzati törvény új szakaszt nyit az önkormányzati rendszerben, mert teljesen új szemlélet, és feladatrendszer alapján kell a helyhatóságoknak a jövőben a feladataikat ellátni – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.

Tállai András elmondta: a következő két hónapban az országban negyven helyszínen találkoznak polgármesterekkel, jegyzőkkel, ahol értelmezik az elfogadott törvényt, és megbeszélik, mit kell tenni ebben az évben, hogy 2013. január 1-jétől már valóban az új szellemben működjön az önkormányzati rendszer.

Az államtitkár kiemelte: a törvénynek van olyan passzusa, amely már január elsején hatályba lépett. Ennek az egyik része a törvényességi felügyelet bevezetése, mely a megyei kormányhivatalok irányításával már működik, a másik fontos szabályozás arról szól, hogy az önkormányzatok a kötelezettségvállalásaikat csak szigorú feltételek mellett tehetik meg a jövőben.

Az államtitkár az önkormányzati törvény további fontos változásának nevezte a feladatfinanszírozási rendszer 2013. január 1-jétől kezdődő bevezetését, valamint a közös önkormányzati hivatali rendszer létrejöttét. Tállai András beszélt arról is, hogy a kormány tematikus üléseket tart e héttől kezdődően, s információi szerint a jövő héten fogja tárgyalni az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéskört.

Arra a kérdésére, hogy az elbocsátások miatt a kormányhivatalok miként tudnak megfelelni jelentősen megnövekedő feladataiknak, az államtitkár azt válaszolta: a kormányhivatalok január elsejével két új feladatot kaptak, amelyekre időben felkészültek.

A törvénybe bekerült az is, hogy a 100 millió forint alatti hitelfelvételeknél a főváros kerületei, valamint a megyei jogú városok esetében nem kell engedélyeztetés, az egyéb települések vonatkozásában is csak a tíz millió forint fölötti hitelfelvételek esetében kell engedélyeztetés. Tállai András szerint ez csökkenti a kormányhivatalok munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik