Belföld

Nálunk még így is kaszálnak a bankok?

A bankok jövedelmezőségi kilátásai jobbak nálunk, mint a nyugat-európai piacokon.

Érdekes elemzést közölt az osztrák televízió arról, hogy az osztrák bankok mennyire kiszolgáltatottjai a magyar válságnak. Gondban vannak a Magyarországon működő osztrák bankok – hangzott az értékelés, ugyanakkor kiderült, hogy a nagyobb kockázat ellenére Magyarországon még mindig többet képes profitálni egy bank, mint nyugaton.

 

Bloomberg adatai szerint, ami a nem teljesítő hitelek arányát illeti, Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el: nálunk 2011-ben szektorszinten 10,4 százalékos volt ez a mutató, amely némileg még jobb is a teljes régió átlagánál.

 

Az elemzés rávilágít arra is, hogy az egyes régiós országokban igen nagyok lehetnek az eltérések a hitelportfólió minőségének alakulása alapján, és bár a nem teljesítő tételek aránya szinte minden országban emelkedett tavaly, a bankok növekedési és jövedelmezőségi kilátásai nálunk összességében még mindig jobbak, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban.

A magyarországi hitelpiac gyorsan növekedett az elmúlt években: a vállalati hitelek állománya 2005 és 2009 első negyedéve között 70 százalékkal emelkedett, míg a lakossági kölcsönöké ugyanebben az időszakban csaknem megtriplázódott. Ez utóbbi pedig súlyos problémákat okoz, hiszen a devizaalapú kölcsönök aránya igen magas a hazai piacon.

Az osztrák bankok közül az Erste és a Raiffeisen szenvedhet leginkább a magyarországi helyzet miatt, hiszen nagy mértékben érintettek hazai fiókjaik révén a magyar hitelek piacán. “A két osztrák hitelintézeti csoport 2011 harmadik negyedévének végén 13,6 milliárd eurónyi kitettséggel rendelkezett Magyarországon, miközben az Erste hiteleinél a nem teljesítő tételek aránya elérte a 16,5 százalékot. A helyzetnek nem használt az IMF-fel folytatott tárgyalások decemberi megszakadása sem, hiszen a forint tovább gyengült, a CDS-felárak pedig drasztikusan nőttek” – áll a tanulmányban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik