Belföld

Újabb furcsaság a köztévé híradójában

Megkésve ugyan, de végre elmondhatta a véleményét a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke. A Lomnici-ügy után szajkózott "bocsánat" szó ezúttal elmaradt.

Szerda este elmondhatta álláspontját Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, annak a szervezetnek a vezetője, amely korábban tudatos hazugsággal vádolta meg az MTV Híradóját, amiért a december 22-ei, „Átadták az első rokkantaknak készült Suzukit” című tudósításból kihagyták az új gépkocsi szerzési támogatással kapcsolatos kritikáikat. Hegedűs nyilatkozatát egy az egyben kivágták a keddi anyagból, a közvéleményt pedig több pontban is félrevezették. Hiába kerestük akkor a riportot készítő Bősze Bernadettet, azt mondta, nem nyilatkozhat, az MTVA pedig nem kívánt reagálni az ügyre. Azt ígérték, másnap az MTI Hírcentrum hivatalos közleményt ad ki. Ezt azóta sem tették meg.

Bár szerdán – miután szinte az egész sajtó beszámolt az újabb ferdítésről – egy új összeállításban Hegedűs végre elmondhatta a véleményét (08:06-nál látható), a szerkesztő és a riporter azonban egy szóval sem említette az előzményeket. Helyreigazítás helyett az előző tudósítás folytatásaként, önálló anyagként hozták le a riportot.

Az előzmény

„2011. december 22-én (és 23-án reggel megismételve) az MTV1 Híradó tudatos hazugsággal vezette félre a közvéleményt és a mozgáskorlátozottakat az új gépkocsi szerzési támogatás első Suzuki Swift GLX átadásáról készített tudósításban” – olvasható a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) oldalán.

A MEOSZ Oktatási Továbbképző és Távmunka Intézet igazgatója, Derera Mihály közleményében azt írja, az anyagot készítő riporter múlt hét csütörtökön azzal hívta fel a szövetség főtitkárát, hogy segítséget kérjen a riport elkészítésének illusztrációjához. Miután Szakály József közölte, hogy nem vesznek részt az átadáson, mert nem értenek egyet a feltételekkel és a kialakított rendszerrel (a pályázat körüli furcsaságokról a K-Monitor részletesen is beszámolt), a riporter interjút egyeztetett az elnökkel, dr. Hegedűs Lajossal, valamint kérte, hogy mutassanak be egy olyan autót, amelyet mozgáskorlátozott vezet.

Az alkalmi sofőr, Derera Mihály állítása szerint a riporternek elmondta, hogy „a legtöbb mozgássérült csak automata gépkocsit tud vezetni, ők sem csak egyfélét, van, akinek nagyobb kell, mert a kicsibe a hagyományos kerekesszék nem fér be, ezért nem jó, hogy az új rendszer szerint csak egy típust lehet választani, az sem automata”. Az igazgató szerint dr. Hegedűs Lajos külön hangsúlyozta, hogy az állam 900 ezer forintos támogatása és az autógyár szintén 900 ezres flottakedvezménye miatt a 3,4 millió forintos autót 1,6 millióért kellene megkapniuk a mozgáskorlátozottaknak, de a kialakított kedvezőtlen és rendszer arra kötelezi az igénylőt, hogy hitelszerződést kössön. Ennek következtében „a 12-14 százalékos hitel 28 százalékossá válik, és az 1,8 millió forint kedvezményből 1,2 millió forint a Széchenyi bank zsebében landol. Azt is elmondta, hogy a kijelölt gépkocsi típus nem automata, súlyosan sérülteknek nem alkalmas.”

A közszolgálati televízió híradójában (a riport 20:45-től látható a linkre kattintva) ehhez képest az hangzott el, hogy “mostantól kevesebb utánajárással és a korábbinál nagyobb támogatással vehetnek autót a súlyosan mozgáskorlátozottak. “Derera Mihály nyilatkozatából mindössze annyit hagytak meg, hogy az automataváltós gépkocsi drágább, valamint a riporter megemlítette, hogy “a kerekes székesek ki- és beszállására alkalmasnak kell lennie az autónak”. Az átadás helyszínén bemutatott kézi váltós gépkocsit “speciális, mozgáskorlátozottaknak tervezett” négykerekűként tüntették fel, Hegedűs Lajos nyilatkozatát pedig úgy, ahogy van, kivágták.

„A kedvezményről úgy beszélt – miközben tudatában volt ennek ellenkezőjéről – mintha az a mozgáskorlátozottakat gazdagítaná. (…) A kedvezmények mellett még azt is felsorolta, hogy kevesebb utánajárással jutnak hozzá az érintettek a gépkocsihoz. (Ami nem igaz, hisz korábban bármely autókereskedőhöz mehettek, míg most az országban nyolc helyen intézhető a Széchényi bankkal kötelezően megkötendő szerződés, mind a használt mind az új gépkocsik esetében)” – sorolja a tévedéseket közleményében Derera.

Nem az első eset

Három héttel ezelőtt, a Duna TV és az MTV híradójában kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik. Tőkés László, az Európai Parlament alelnökeként, Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának vezetőjeként tartott sajtótájékoztatót. Az esetért felelős két vezető beosztású munkatárs közül Élő Gábor hírigazgatót azonnali hatállyal elbocsátották. A csak hírhamisítóként emlegetett Papp Dánielt pedig egyik főszerkesztői posztjából, felmentették. Ő volt egyébként az, aki még riporterként hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus magyarországi látogatásán történteket. Papp Dániel a Cohn-Bendit- és a Lomnici-botrány ellenére is maradt a közmédiában, jelenleg is ő a Közéleti és dokumentum főszerkesztője z MTVA-nak.

A közszolgálati televízió december 15-i esti híradójában ismét a manipuláció eszközéhez folyamodott az MTVA Központi Üzemi Tanácsa, az MTI Zrt. Üzemi Tanácsa és a közmédia hét szakszervezete szerint. Azt mondják, a közszolgálati tévé a tudósításban azt sugallta, hogy még saját kollégái is elhatárolódnak a múlt szombat óta éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázstól és társaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik