Belföld

Ezrek tüntettek a tisztességes közmédiáért

Több ezren tüntettek a köztévés éhségsztrájkolók mellett és a Klubrádió elhallgattatása ellen. Újabb civilek csatlakoznak az éhségsztrájkolóhoz, Szalai Annamária petíciót kap.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Magyar Rádió épülete előtt a Pollack Mihály téren csütörtök este, a Demonstráció a tisztességes közmédiáért nevű rendezvényen, hogy a köztévé előtti éhségsztrájkolók és a Klubrádió melletti szolidarításukat kifejezzék (korábban már írtunk a Duna tévé egyik hírműsorában kitakart volt legfelsőbb bíráról, az éhségsztrájkolókról és a Klubrádió frekvenciapályázatának visszadobásáról).

A fagypont körüli hőmérséklet ellenére már 4 órakor több mint ezren lehelgették a tenyerüket a rögtönzött színpad előtt, de a Kálvin téri aluljáróból folyamatosan ömlöttek az emberek. A még mindig a közönség magját adó 50-es korosztályon kívül most talán minden eddiginél több fiatal jelent meg a tüntetésen. A közönség soraiban, tévések, rádiósok, újságírók, valamint a baloldali ellenzéki pártok képviselői is feltűntek.


A képre kattintva galéria nyílik a tüntetésről!
Fotók: Vanik Zoltán

Először Bródy János pengetett, akit bevallása szerint mindig érdekelt a rádiózás. Majd Nagy Navarró Balázs, a köztévé épülete előtt több mint 10 napja éhségsztrájkoló köztévés szólt a tömeghez. A Lomnici-ügy kirobbanását követően éhségsztrjákba kezdett kolléga élesen kikelt a hírhamisítók és a hamisitások megrendelői ellen. Mint mondta, ezt a szégyent le kell mosni a közmédiáról. Hozzátette azt is, hogy a köztévénél lezajlott csoportos elbocsájtások során olyanok döntötték el, kik mennek az utcára, akik előzőleg hírek meghamisításával nyerték el feletteseik bizalmát.

Nagy Navarró szerint továbbra is lejárató kampány folyik a sztrájkolók ellen, akiket már megpróbáltak a tüntetési területet körülvéve, tujákkal „kitakarni”, ellehetetleníteni őket, jelenleg pedig éppen leeresztett hangszórókból játszák nekik ugyanazt a néhány zenét, amit a tévés pszichikai hadviselésnek nevezett.

Ha Önnek még nincs kedvenc köztévés ferdítése, mai cikkünkben megtalálhatja a kedvére valót.

Nagy Navarrón kívül számos másik szónok is felkapaszkodhatott az emelvényre, baloldali szociológustól MÚOSZ tagon keresztül a közíróig. Az éhségsztrájkolókon (Kembe Sorel-Arthur, Szávuly Aranka, Patakfalvi Sándor, Virág Péter) kívül a beszédek közül magvasabb mondanivalóval azonban inkább Grecsó Krisztián, Bacher Iván, valamint a volt szakszervezetisek, Kónya Péter és Árok Kornél rendelkeztek. A többiek vagy zsolozsmáztak valamit a zsarnokságról, vagy egyszerűen kiálltak és papírlapról olvasva közhelyekkel bombázták a nagyérdeműt.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író szerint erősen félünk és gyakan, de úgy látszik még nem eléggé. A fiatal író kifejtette, a törvények csak arról szólnak, hogy a hatalom megteheti, a retusálás már azt jelenti, meg is tette.

Bacher Iván szerint hamarosan mindenkinek magával kell hoznia még egy embert az ilyen rendezvényekre, méghozzá egy fideszes barátját. Az író szerint ugyanakkor nem csak a kormánypárt szavazói tévedtek, de azok is, akik a hazug, gyenge, korrupt és hitvány szocialistákra szavaztak. „Miután az ilyen tüntetésekről elindultunk, meg kell telnie a kávéházaknak és új pártoknak kell alakulniuk. Új konzervatív, keresztény jobboldali, szociáldemokrata és liberális pártoknak. Olyanoknak, melyeknek nincs pártpénztárnoka (utalt az író Simicska Lajosra…vagy Puch Lászlóra – távol álljon tőlünk, hogy ezt mi döntsük el).

Tamás Gáspár Miklós otthon hagyta az antiglobalista gubát és a sokkal inkább idepasszoló rendszerváltó múltját vette elő. A filozófus emlékeztette a tömeget, hogy 18 évvel ezelőtt is ugyanitt állt egy hatalmas tömeg. Akkor a közmédia tönkretétele ellen tüntettek. „Emlékeztek még rá, ki az a Csúcs László?” tette fel a költői kérdést TGM, mi a rendszerváltás időszakában még pulya korúak pedig a cipőnket nézegettük csendben.


TGM a színpadon, többezren körülötte – A képre kattintva galéria nyílik!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom két alapítótagja, az ex-szakszervezetis Árok Kornél és Kónya Péter a színpadon jelentették be, hogy csatlakoznak az éhségsztrájkoló köztévésekhez és már a szentestét is velük fogják tölteni a tévészékház előtt, a Kunigunda útján. Árok Kornél közölte azt is, hogy fegyelmi eljárás indult ellene egy Magyar Nemzetben vele megjelent interjú miatt, ami még nem zárult le, ennek eredményét várják. Nagy Navarró Balázs bejelentette, hogy petíciót adnak át a napokban Szalai Annamáriának, az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) elnökének, amiben arra kérik, munkáltatóként mentse fel Böröcz Istvánt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatóját, aki a Lomnici-ügy óta nem volt hajlandó a valódi felelősöket kézre keríteni. A másfél órán át tartó rendezvény befejeztével a Rádió előtti tér gyorsan kiürült, rendbontás nem volt, bár ilyen hőmérsékleten még a kordonbontás sem menne kesztyű és forró tea nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik