Belföld

Már készül a kormány az orvosi vészhelyzetre

Megyei egészségügyi védelmi bizottságok alakulnak. Ha kell, szakembereket vezényelnek át egyik kórházból a másikba.

Akcióterv kidolgozására utasította a kormányfő a közigazgatási és a nemzeti erőforrás minisztert arra az esetre, ha a Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció során letétbe helyezett felmondólevelek „aktiválódnának” – jelentette be Orbán Viktor szóvivője.

Szijjártó Péter szerint a cél az, hogy egyetlen beteg se maradjon ellátás nélkül, vagyis idehaza ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt. A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.

A kormányhivatal-vezetők irányításával megyei egészségügyi védelmi bizottságok jönnek létre. A testületeknek tagjai lesznek a kórházak, az egészségügyi államigazgatási szervek megyei vezetői, valamint a megyei tiszti főorvos.

A szóvívő hozzátette: mivel az Egészségbiztosítási Alap egyenlege a vártnál kedvezőbben alakul, a szakállamtitkárság felgyorsítja az egyeztetéseket az érintettekkel. A jövő héten újabb tárgyalások lesznek, és minden bizonnyal előrelépés várható majd az ügyben.

Szijjártó megjegyezte: már eddig is számos intézkedés született a rezidensek helyzetének javítása érdekében. Példaként említette a rezidenstámogatási programot, az ösztöndíjakat, az úgynevezett röghöz kötés megszüntetésének az ügyét és a szakorvosképzés rendszerének egyszerűsítését.

Jelenleg két akció is zajlik az ágazatban, amelyek célja a bérrendezés kikényszerítése. Az egyiket a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezte. Papp Magor elnök a múlt héten kijelentette: az intézményekben dolgozók csaknem 70 százaléka letétbe helyezte a felmondását.

Emellett a Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezer tagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nem vállalnak önként túlmunkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik