Belföld

Egyre közelebb az egészségügy összeomlása

Az intézményben dolgozók csaknem 70 százaléka letétbe helyezte a felmondását; ez országos jelenség -– hívta fel a figyelmet a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.


Fotó: MTI / Rosta Tibor

Papp Magor kedden, az m1 Az Este című műsorában hangsúlyozta: az ellátórendszer működtetése az állam feladata. Így abban az esetben, ha az állam nem biztosítja a benne dolgozók számára a megélhetés feltételeit, az a felelősség kizárólag az államot terheli. „Ha 2012 is kevesebbet fog érni egy orvos megbecsültsége, mint egy utcaseprőé, vagy egy segédmunkásé, az világos üzenet arra, hogy nem vagyunk fontosak és nem várható el tovább a munkavégzésünk” -– fűzte hozzá.

Mint mondta: abban az esetben, ha a kormányzattal nem tudnak megegyezni, február 29-ével az ő felmondása is lejár és innentől kezdve szüneteltetni fogja az ellátórendszerben való részvételét. Arra a kérdésre, hogy miből fog megélni, Papp Magor úgy felelt: „Magyarországon ma minden jobban fizet, mint az egészségügy”.

Krízis jöhet

Úgy véli, Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár „alapvetően magára hagyta a magyar egészségügyet”, mivel három hónapja nem egyeztet azokkal az elkeseredett kollégákkal, akik az itthonmaradásért küzdenek.

Utalva a közelmúltban Szlovákiában kialakult krízisállapotra, azt mondta: hasonló helyzet előfordulhat Magyarországon is, „ha az egészségügyi kormányzat ilyen felelőtlen módon nem vesz részt egyeztetésekben, nem keresi az érdemi megoldást”.

Papp Magor szerint Szócska még mindig nem érti a probléma lényegét, miszerint nem csak rezidens problémáról van szó, napi megélhetési gonddal küzdenek főorvosok, szakorvosok és fiatal kollégák egyaránt.

Összedől az ellátórendszer?

Az MRSZ elnöke felhívta a figyelmet a szövetségük által múlt pénteken indított honlapon, a betegbiztonság.blog.hu-n publikált adatokra, amelyeken látható, hogy alapvető működési feltételek sincsenek már az ellátórendszerben, a szakellátás jelenleg sem biztosított.

„Drámai folyamatok zajlanak, spontán összedől az ellátórendszer maradék része is” -– fogalmazott Papp Magor, aki szerint ennek megakadályozása érdekében közösen, akár a föld alól előásva kell megtalálni azokat a forrásokat, amelyekkel az orvosok itthontartását, illetve a betegellátást biztosítani tudják.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, több mint 21 milliárd forintot utalt át az Országos Egészségügyi Pénztár az egészségügyi szolgáltatóknak. Szócsak Miklós közleményben közölte: többi közt 14,7 milliárd forint jut a járó- és fekvőbeteg szakintézményeknek, 1,3 milliárd a sürgősségi és baleseti ellátásban dolgozók részére, és 800-800 milliót fizetnek a járóbeteg-ellátók 2011. évi többletteljesítménnyel arányos ösztönzésére, illetve az egynapos sebészet terén jól szereplő szolgáltatóknak. Az egészségügyi államtitkár pénteken újabb 6,6 milliárd forint uniós pluszforrást ígért – olvasható a napilapban.

Veszprémi gondok

Az m1 Az Este című műsorának riportjában azt is elmondták, hogy a Papp Magor által is említett Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház általános orvos sebészeti osztályán tizenhét orvosából már csak nyolcan dolgoznak. Van három osztály, ahol mindenki feláll, ha nem lesz béremelés.

A rezidensszövetség elnökének értesüléseit megerősítette a Magyar Orvosok Szövetsége helyi szervezetének elnöke, aki maga is benyújtotta a felmondását. Dénes Tamás a Magyar Nemzetnek elmondta, a lépésről tájékoztatták a kórház vezetését is. Kifejtette: céljuk nem az angol vagy német kollégáik bérének elérése, hanem a magyar társadalom lehetőségeihez mérten tisztességes bér kiharcolása.

Az intézmény főigazgatója, Rácz Jenő, aki egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke, kétkedve fogadta a felmondások magas arányáról kapott tájékoztatást. A napilapnak úgy nyilatkozott: vészforgatókönyvet készítettek arra az esetre, ha a dolgozók mégis tömegesen felmondanak.

2500 felmondólevél

Papp Magor múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az “Élhető magyar egészségügyért” mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek december elején már a 2500-at is meghaladták. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik