Belföld

Átverik – megkezdődött a jegybanktörvény vitája a parlamentben

A javaslatot reggel vette fel napirendjére az Országgyűlés, és – az ellenzéki tiltakozás ellenére - döntött a sürgős tárgyalásról is.

A kormány szerdán nyújtotta be a Háznak az új jegybanktörvényt, amely a monetáris tanács tagjainak számát hétről kilencre emelné. Az indítvány értelmében az MNB alelnökeinek személyére az eddigiekkel szemben nem a jegybankelnök, hanem a miniszterelnök tehetne javaslatot.

A Fidesz azt javasolta a házbizottság pénteki, rendkívüli ülésén, hogy még ma tárgyalja meg a javaslatot az Országgyűlés, és az ellenzéki tiltakozás ellenére döntés is született erről.

Nemsokkal később érkezett a hír, hogy megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap, illetve az Európai Bizottság közötti tárgyalás az elővigyázatossági hitelről. Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője szerint a történtek összefüggésben vannak a jegybankot érintő törvényjavaslattal.

A Távirati Iroda úgy tudja, a javaslat a tárgya a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülésének is, amely az előterjesztés tárgyalásával egy időben kezdődött meg. Így a plenáris ülésen tíznél kevesebb kormánypárti politikus követi a vitát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik