Gazdaság

Még az idén lesz jegybanktörvény

A kormány még az idén el akarja fogadni a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt, problémát jelenthet azonban, hogy az Európai Központi Bank (EKB) véleménye még nem érkezett meg a jogszabályról.

A tervezetet a kormány 2011. december 13-án nyújtotta be az Országgyűlésnek, amely ma reggel meg is jelent a Parlament honlapján. Tekintettel azonban arra, hogy korábban arról volt szó, hogy megvárják az EKB véleményét, amely megérkezéséről eddig információk nem jelentek meg, megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„Az MNB törvény módosítása esetében szükséges az Európai Központi Bank véleményének megkérése. Az EU-s jogszabályokkal összhangban az NGM 2011. november 2-án elküldte az EKB elnökének az EKB, az új MNB törvénnyel kapcsolatos véleményét kérő levelét. Az EKB véleményét különleges sürgősséggel kértük, azzal az indokkal, hogy a jelenleg hatályos 2001. évi LVIII. törvény egyes paragrafusai ellentétesek az új Alaptörvény vonatkozó részeivel, ezért a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénynek az Alaptörvénnyel egyidejűleg, 2012. január 1-jén hatályba kell lépnie.

Az EKB véleménye mindezidáig nem érkezett meg. A törvényjavaslat benyújtásával meg kívántuk várni az EKB véleményét, mivel azonban az előbbiekben leírtak alapján biztosítani kell a törvény 2012. január 1-i hatályba lépését, ezért a törvényjavaslat benyújtásra került az Országgyűléshez.

A benyújtásról az NGM tájékoztatja Mario Draghit, az EKB elnökét – áll a levélben.”

Amennyiben a Tisztelt Ház még az idén dönt a jogszabályról, az EKB véleménye megérkezéséhez egy hét áll rendelkezésre. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy mi történik abban az esetben, ha ennyi idő kevés lesz. Ebben az időszakban – amikor épp az IMF, esetlegesen IMF-EU hitelkeret előkészítése folyik – miként értékelik majd a kormány lépését a nemzetközi intézmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik