Gazdaság

Aggasztja az uniót a magyar jegybanktörvény tervezete

Az Európai Bizottság aggódik a Magyar Nemzeti Bank függetlenségéért.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó testületet aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét – hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője.

A szóvivő egyúttal hiányolta a témában a konzultációt az Európai Központi Bankkal.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat – mondta David Hawley, az IMF szóvivője. Washingtoni sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva elmondta: “figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra”.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője teljesen érthetetlennek tartja az unió gazdasági és pénzügyi biztosa szóvivőjének szavait, különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány az új jegybanktörvény tervezetét eljuttatta az Európai Központi Banknak.

Amint arról beszámoltunk, a parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán döntött annak a módosító indítványnak a benyújtásáról, amely szerint összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jöhet létre. A bizottsági előterjesztésről pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament.

Az összevonással kapcsolatban Rozgonyi Ernő, a Jobbik országgyűlési képviselője helyes irányba tett lépésként értékelte a javaslat benyújtását, majd jelezte: helyre kell állítani a “klasszikus jegybanki funkciókat”, vagyis azt, hogy az MNB “valóban a bankok bankja legyen”.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke békéscsabai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sem formailag, sem tartalmilag nem értenek egyet az MNB és a PSZÁF összevonásával. Hozzátette: a miniszterelnök szándékai mögött az sejlik fel, hogy az összevonással tulajdonképpen a 36 milliárd eurós jegybanki devizatartalékra akarja rátenni a kezét.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint alkotmányos puccs zajlik Magyarországon, amelyben a Magyar Nemzeti Bank függetlensége elleni támadás az “orbáni önkény” kiépítésének utolsó láncszeme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik