Belföld

Ízekre szedték Orbán szavait

A kormányfő kedvenc fordulata egyértelműen ez: "Tisztelt hölgyeim és uraim!" Egy beszédelemző szoftver segítségével elemezték a miniszterelnök beszédeit.

Tisztelt hölgyeim és uraim!

A Wordle nevű szövegelemző program segítségével megvizsgálta az Origo Orbán Viktor néhány fontosabb beszédét, amelyekből kiderül, milyen szavakat használt szívesen a miniszterelnök nyilvános beszédeiben. Orbán kedvenc szavajárása ez alapján egyértelműena “tisztelt hölgyeim és uraim” megszólítás, amelyet számtalanszor elismétel a beszédeiben, de ezeket az elemzések során kivették a szövegekből.

Szuverenitás a köbön

A miniszterelnök a Külügyminisztériumban, a magyar külképviseletek vezetői előtt elmondott beszédében hatszor mondta ki – különféle ragozott formában – a “szuverenitás” szót, ötször pedig az “euróválság” szót.

A parlament őszi ülésszakának első napján Orbán napirend előtt hirdetett újabb, országvédelmi tervnek elnevezett programot. A kormányfő beszédében összesen 18-szor használta a “javaslom” vagy “javasoljuk” igéket, tízszer pedig a “javaslat” főnevet. A legfőbb célnak a deviza alapú lakáshitellel rendelkezők megmentését nevezte, összesen 19-szer említette a devizahiteleket, húszszor a bankokat, 16-szor pedig a forintot. A kormány Orbán szerint munkát kínál mindenkinek, amit azzal is hangsúlyozott, hogy különböző formákban összesen 22-szer mondta ki a “munka” szót. A helyzet súlyosságát a kormányfő azzal jelezte, hogy tizenkétszer használta a “válság”, kilencszer pedig az euróválság szót.

Európa, európai

Most hétfőn az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács múlt heti üléséről számolt be Orbán a parlamentben, ami meg is látszik a leggyakrabban használt szavakon: összesen 42-szer mondta ki, hogy “Európa” vagy “európai”. A kormányfő második leggyakrabban használt kifejezése a válság volt, amelyet összesen 20-szor emlegetett. Hasonló értelemben használta a “vihar” szót is, amely összesen hatszor fordult elő a beszédben. A “növekedés” szót viszont már csak ötször mondta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik