Belföld

Darák Péter a legesélyesebb a Kúria elnöki posztjára

A Népszabadság összegyűjtötte a legesélyesebb jogtudorok listáját.

Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság (LB) bírája, az ELTE-ÁJK pénzügyi jogi tanszékének adjunktusa esélyes az LB helyébe lépő Kúria élére – tette közzé értesülését a keddi lapszámban a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a Fideszben, illetve a KDNP-ben Czine Ágnest, a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának a vezetőjét is a “komoly nevek” közt említetik. Rajtuk kívül felvetődött még Kemenes Istvánnak, a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetőjének, illetve Erőss Mónikának, a Fővárosi Bíróság csoportvezető bírájának a neve is.

Kemenes István 6 évvel ezelőtt egy lehetséges “konszenzusos” alkotmánybíró-jelölt volt, akkor Szili Katalin szocialista házelnök javasolta, de a Fidesz is tudta volna támogatni. Most azonban egy kormányforrás lapunknak azt mondta: megítélése szerint nincs túl sok esélye a Kúria elnöki posztjára, mert a szegedi bíró “nincs az erős budapesti bírói lobbik közelében”.

A parlamentben egy héttel ezelőtt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvényjavaslat záróvitájában közölte, hogy Baka András nem lehet a január 1-jén a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnöke, mivel nem felel meg annak az új törvényi szabályozásban rögzített kritériumnak, amely ehhez öt év magyarországi bírói gyakorlatot ír elő. Baka Andrást – aki korábban az MDF parlamenti képviselője volt – 1991-ben választották meg a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bírájává.

Schmitt kedden egyeztet

Minden parlamenti párt képviselőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, Polt Péter legfőbb ügyésszel, valamint Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel is egyeztet kedden a hivatalában Schmitt Pál köztársasági elnök a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökének személyéről.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn arról beszélt, hogy a Fidesz azt javasolja: ha Schmitt Pál köztársasági elnök a héten javaslatot tesz a Kúria, valamint az újonnan létrejövő Országos Bírósági Hivatal elnökének személyére, akkor a parlament alkotmányügyi bizottsága jövő hétfőn hallgassa meg őket, másnap, december 13-án pedig szavazzon róluk az Országgyűlés. Lázár János hangsúlyozta, azért szükséges, hogy december közepén megválassza a Ház az új bírósági vezetőket, hogy 2012. január 1-jétől a bírói szervezet gördülékenyen működhessen, és megkezdődhessen az igazságszolgáltatás gyakorlati átalakítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik