Belföld

Történelmi mélyponton Orbán népszerűsége

A Medián felméréséből kiderült: az ország nagy része pesszimista, a politikusok népszerűtlenek és mindenki a válság miatt aggódik.

Rekordarányú választói passzivitás, a Jobbik erősödése és a miniszterelnök népszerűségvesztése – többek között ez olvasható ki a Medián legújabb felméréséből, melyet a HVG megbízásából 2011. szeptember 9. és 13. között készítettek az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

Narancsriasztás

Egyre elégedetlenebb a magyar lakosság. Szeptemberre a kiábrándultság a korábbiaknál is súlyosabb jelekben mutatkozott meg – írja felmérésében a Medián. Már önmagában az is sokat elárul a magyarok jelenlegi hangulatáról, hogy abban az elméleti esetben, ha mostanában választást tartanának, a jogosultak mindössze 40 százaléka járulna az urnákhoz. A részvételi hajlandóság már lassan egy éve 50 százalék alatt alakul, de a mostanihoz fogható passzivitást 1991 vége óta nem mért a Medián. A választások utáni hetekhez képest a 30-49 éves korosztály fordult el a legnagyobb arányban a politikától, a lakosság 36 százalékának pedig nincs pártpreferenciája.


Szavazási szándékok változása (%)

Erősödő Jobbik

Az utóbbi időszak hangulatváltozása mély nyomot hagyott a pártok támogatottságán. Bár a választani tudó „biztos” szavazók körében a Fidesz tovább őrzi a fölényét, a kormányoldal a teljes szavazókorú lakosság egyre kisebb hányadának támogatására számíthat. A választások után mért 50 százaléknyi kormánypárti tömeg ugyanis mostanra 31 százalékosra apadt, ez pedig a Fidesz számára az elmúlt hat év leggyengébb eredménye. A lakosság csalódottságának legkomolyabb jele mindenképpen a kisebb parlamenti pártok, különösen a Jobbik megerősödése. A radikális pártnak jelenleg ugyanakkora a támogatottsága, mint az MSZP-é.

Népszerűtlen politikusok

Július óta kisebb-nagyobb mértékben minden vezető kormánypárti politikus veszített a támogatottságából. A legnagyobb, 7 százalékpontos zuhanás Matolcsy György nevéhez fűződik, a nemzetgazdasági minisztert július elején már az ismerőinek alig több mint ötöde látta volna szívesen fontos politikai szerepben. Lényeges megemlíteni, hogy a Medián felmérése a múlt heti IMF-es bejelentés előtt készült.

Orbán Viktor népszerűsége már kormányra lépése óta mérséklődő tendenciát követett, és mostanra 40 százalék alá esett. Szeptember elején mért 38 százalékos kedveltsége „történelmi mélypont”, hiszen az eddig valaha mért legalacsonyabb támogatottsága (1999 decemberében) 41 százalékos volt. Az egész magyar politikai elit megítélését jellemzi, hogy a miniszterelnök még így is vezeti a népszerűségi rangsort. Egyedül Schiffer András kedveltségében látható érdemleges javulás. Vona Gábor megítélése eközben – pártjának megugró támogatottsága ellenére – alig változott.

Schmitt Pál népszerűsége bár 5 százalékpontot romlott, így is második a népszerűségi listán  37 százalékkal. A Medián-felmérést kommentáló Egyenlítő Blog felhívja rá a figyelmet: Göncz Árpád tízéves elnöki tevékenysége során végig kimagasló eredményekkel (70-80 pont között) vezette a népszerűségi listákat, de Mádl Ferenc (60-65), és a sokak által nem kedvelt Sólyom László (42) is jobb teljesítményt tudott felmutatni, mint a mostani államfő.


Politikusok ismertségének és népszerűségének változása (%)

Elégedetlen ország

A kormányzati teljesítménnyel elégedettek aránya 30 százalék alá csökkent. Ez a szám rosszabb, mint az előd Bajnai-kormányé, ők ugyanis 36 pontos támogatottság mellett fejezték be az ország irányítását.  Immár a kétharmadot is meghaladja azok aránya, akik úgy érzik, az országban rossz irányba mennek a dolgok (69 százalék). A pesszimisták aránya fideszes kormány alatt még soha nem volt ilyen magas, az eddigi negatív rekordjuk a 2001 februárjában mért 65 százalék volt. A gazdasági közhangulat az IMF-bejelentés nélkül is a Fidesz-kormányzások eddigi legmélyebb szintjére süllyedt, miután az előző év teljesítményének rossz megítélése mellett a válaszadók több mint fele (54-54 százalék) a következő időszakban is romlást valószínűsít. A válsághangulat már jelen időben is teljesen általánosnak mondható: pártpreferenciától függetlenül alig akadt olyan válaszadó, aki szerint nincs probléma a magyar gazdasággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik