Belföld

Engedély nélkül repkednek a légi mentők gépei

A légi mentés mélyrepülése újabb fokozatba kapcsolt: a cégnek jelenleg nincs érvényes működési engedélye, ennek hiányában azonban elvileg nem láthatnának el betegeket.

Nincs érvényes működési engedélye a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek – tudta meg az FN24. Információink szerint a megbízott országos tiszti főorvos felszólította a szervezetet, igazolja, hogy megfelel azoknak a minimumfeltételeknek, amelyek augusztus elsejétől vonatkoznak rá. Paller Judit végzésében felhívta a figyelmet, hogy a hatályos rendeletek szerint a Magyar Légimentő Kft. korábbi működési engedélyei 2011. szeptember 30-án hatályukat vesztették.

A cég október 11-én kérelmezte működési engedélye megújítását. Ezt azonban nem a Magyar Légimentő Kft. hivatalos képviselője, Temesvári Péter tette, hanem a vezető mentőtiszt – meghatalmazás nélkül. Az országos megbízott tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy az október 11-én érkezett bejelentést új kérelemnek tekinti, ami azonban hiányos. Abban nem szerepeltek többek között a telephelyekre vonatkozó személyi feltételek és mentőegységek. A tiszti főorvos hiánypótlási felhívásában figyelmezteti a céget, hogy november 16-ig van mód a hiánypótlásra.

A sürgősségi betegellátás országos szakfelügyelő főorvosa az FN24-től értesült erről. Berényi Tamás lapunknak azt mondta, hogy a szolgáltató ideiglenes engedéllyel is működhetne, de azt ő sem tudta megmondani, ilyennel a cég rendelkezik-e. Az FN24 úgy tudja, érvényes engedély híján egészségügyi tevékenység sem végezhető.

Temesvári Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. igazgatója portálunknak megerősítette, valóban folyamatban van egy működési engedélyezési eljárás, az ÁNTSZ-től tegnap kapta meg a hiánypótlással kapcsolatos felszólítást. Arra a kérdésünkre, miszerint rendelkezik-e a cég ideiglenes engedéllyel, az éppen a Budai Menőtállomáson szolgálatot ellátó ügyvezető azt felelte: értelmezésük szerint igen, technikai akadálya mindenesetre nincs a légi mentésnek és nem is szándékoznak felfüggeszteni azt egy ÁNTSZ-vizsgálat miatt. Elmondta, mindenképpen megvizsgálják, hol történhetett mulasztás és miért nem érkeztek be időben a szükséges papírok.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár megkeresésünkre csupán annyit közölt: tájékoztatást kért az ügyben.

Levélben fordultunk Győrfi Pálhoz, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjéhez, hogy megtudjuk, van-e ideiglenes működési engedélye a légi mentőknek, kérdésünkre azonban nem kaptunk választ. Közleményükben csupán annyit írtak: „A Légimentő Kft. minden szempontból megfelel a módosult feltételeknek is, a légimentés működése, a betegellátás folyamatos és zavartalan. Az adminisztrációs kérdések tisztázása érdekében az Országos Mentőszolgálat főigazgatója vizsgálatot indított.”

A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez az állami tulajdonú, az Országos Mentőszolgálat felügyelete alatt álló Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ellen a Pest Megyei Főügyészség, mert a szervezet működésében szabálytalanságokat észlelt. A napilap birtokába jutott dokumentum szerint a Légimentő Kft. nem jelentette be a cégbíróságnak sem a könyvvizsgáló megbízatásának lejártát, sem az új könyvvizsgáló személyét. További hiányosság, hogy a törvény szerint kötelesek lettek volna szabályzatban rendelkezni a vezetők, a felügyelőbizottsági tagok és más munkavállalók javadalmazásáról, illetve a jogviszonyuk megszűnése esetén a nekik járó juttatásokról, az erről szóló dokumentumot azonban a mai napig nem helyezték letétbe.

A dolgozók egy része tavasszal levélben fordult Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, melyben aggodalmukat fejezték ki a cég jövőjével kapcsolatban – emlékeztetett a lap, amely annak idején elsőként számolt be arról, hogy orvosként engedély nélküli gyógyszert adott egy betegnek a légimentők új vezetője. A mentőszolgálat szerint sem ez nem volt súlyos probléma, sem az, hogy – miként arról az FN24 beszámolt – Temesvári Péter jogsértően halmozza állásait. Néhány napja a Magyar Nemzet Online ugyan ideális állapotokat vázolt a budaörsi bázison, az igazgató ekkor azt mondta, hogy menesztett elődje áll a támadások hátterében. Ehhez képest ugyanakkor furcsa, hogy éppen a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Temesvári cége ellen az ügyészség vizsgálódik. Az újság internetes kiadása  megelégedett annyival, hogy jelenleg napi egy-két riasztás van, de annak nem járt utána, hogy ez komoly – 40 százalékos visszalépés a korábbiakhoz képest.

Szerkesztőségünk véleménye itt olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.