Belföld

Influenza elleni védőoltást ajánl a tiszti főorvos

A félévesnél idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre.

Az országos tiszti főorvos mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Paller Judit keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetetteknek különösen fontos az oltás. Ezért a félévesnél idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre, és ezt csütörtökig várhatóan minden területi népegészségügyi intézet megkapja. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője közölte: a 41. héten 5600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de még senkinek a szervezetében nem mutatták ki a vírust.

Az utóbbi hetekben egyébként jelentősen megnőtt a forgalom a háziorvosoknál: egyre többen keresik fel a doktorokat lázra, gyengeségre, általános rossz közérzetre és orrfolyásra panaszkodva. A szakértők szerint azonban ez még nem influenza, annak ugyanis csak később lesz szezonja. Ócsai Lajoa, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a minap a hirado.hu-nak azt mondta: pontosan még most sem lehet megmondani, hogy idén mikor kezdődik majd az influenzaszezon, de az előzmények alapján várhatóan december végén, január elején kell a járvány kezdetével számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik