Belföld

Pártállami nyugdíjak csökkentése: messze még a megegyezés

Az MSZP nélkül egyeztettek az előző rendszer vezetőinek nyugdíjcsökkentéséről a frakciók.

Az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői. A csökkentés szükségességében egyetértettek ám annak módjáról egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak, elveteve a nyugdíjak megadóztatását.

Vitás kérdés a személyi kör is. A találkozót kezdeményező Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, szándékaik szerint azok nyugdíját érintené “pénzügyi következmény”, akiknek megélhetését az MSZMP-ben hivatásszerűen betöltött vezető tisztségük biztosította, és érdemi döntéshozók voltak.

A kormánypárti frakció vezetője leszögezte: az egyedi elbírálást támogatja, a kollektív bűnösség kimondását nem. Emellett fontosnak tartja, hogy igazságos, méltányos és megvalósítható megoldás szülessen, és ne olyan, amelyről később kiderül, alig néhány embert érint.

A KDNP-s Varga László azt mondta, az érintettek nyugdíjának újbóli megállapításával értene egyet, az adóztatással nem. Kiemelte, nem azt akarják, hogy azok nyugdíjának egy részét vegyék el, akik bár párttagok voltak, de “tisztességesen dolgoztak”, hanem csak egy bizonyos körbe tartozókét, például a függetlenített párttitkárokét.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke elmondta: minden megoldás érdekli őket, de szerinte gyorsan kell lépni. Megjegyezte, becsléseik szerint évi több tízmilliárd forintos tételről lehet szó. A Fidesz jóvátételi adóra vonatkozó elképzelését Novák Előd úgy kommentálta, hogy nem tartják jó megoldásnak a nyugdíjak megadóztatását, mert az “Pandóra szelencéjét nyithatja ki”.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta: egyetértenek azzal, hogy le kell dolgozni a “morális adósságot”, de csak olyan indítványt tudnak támogatni, amely alkotmányos. További feltételként fogalmazta meg, hogy a javaslatnak nem megtorlónak, hanem méltányosnak kell lennie, és nem okozhat újabb igazságtalanságokat. Schiffer András összességében úgy vélte, a fő sarokpontokat illetően létrejöhet megegyezés.

A másfél órás tárgyalást a fideszes Gulyás Gergely úgy összegezte, hogy két héten belül szeretnének egy olyan közös előterjesztést, amelyet valamennyi frakció, de legalább a keddi egyeztetésen részt vevők támogatnak.

Az MSZP nem képviseltette magát az egyeztetésen. A párt elnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila hétfőn azt közölte: az MSZP szinte bármilyen kérdésben egyeztet a Fidesszel, ha legalább tudja, miről szól a megvitatni szánt törvényjavaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik