Belföld

Gyurcsányék nem hajlandóak lemondani

A kiváló MSZP-s képviselők nem hajlandóak lemondani a párt listáján megszerzett képviselői helyeikről.


Fotó: Kummer János

Varju László, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója leszögezte, hogy a szocialista párt színeiben szerzett mandátumukat a szétválás esetén sem adják vissza. Annak ellenére tesznek így, hogy a szombatra várható pártszakadást éppen az a javaslat idézte elő, amelyet Gyurcsány Ferenc tett néhány héttel ezelőtt. A volt miniszterelnök akkor azt javasolta, hogy minden pártlistán mandátumot szerzett szocialista képviselő mondjon le, lehetőséget adva a párt megújulására.

A Magyar Rádió péntek reggeli műsorában nyilatkozó Varju László azt is elmondta, hogy 11 képviselőnél több nem válhat ki az MSZP jelenlegi frakciójából. Varju elmondása szerint azért nem visznek el több képviselőt, mert ha többen távoznának, akkor nem az elhagyott frakció lenne a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport.  Varju László úgy fogalmazott: a nemzetbiztonsági bizottság vezetőjét a legnagyobb ellenzéki erő adja, és “ez nem kerülhet olyan szervezet kezébe, mint a Jobbik”.

Az Országgyűlésben a szocialista frakciónak 58, a Jobbik képviselőcsoportjának 46 tagja van. Gyurcsány Ferenc csütörtökön, miután tárgyalt Mesterházy Attila elnök-frakcióvezetővel azt mondta, lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy az általa vezetett platform távozik az MSZP-ből, mint annak, hogy a szocialista pártban marad. Azt ígérte: szombaton, a platform egyéves születésnapján jelentik be döntésüket. A pártelnök szerint a kiválás után az MSZP erősödni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik