Belföld

Gyurcsányék távollétében tárgyal az MSZP-frakció

A megjelenő képviselők kártékonynak, érthetetlennek nevezték a volt miniszterelnök kezdeményezését a mandátumok visszaadására.

Gyurcsány Ferenc és támogatóinak távollétében megkezdte ülését csütörtökön dél körül az MSZP képviselőcsoportja. A frakciót Mesterházy Attila hívta össze miután a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform azt javasolta: a szocialista képviselők erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal, pártszervezettel.

Az MTI úgy tudja, Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető az ülésen minden jelenlévő frakciótagnak felteszi majd a kérdést, visszaadja-e mandátumát. Mivel Gyurcsány Ferenc – mint arra ő is többször utalt – kisebbségben van az 58 fős frakcióban, és vele együtt mindössze heten nyilatkoztak írásban arról, hogy készek visszaadni a mandátumukat, a nagy többség várhatóan nemmel fog válaszolni a pártelnök kérdésére. Annál inkább, mert Gyurcsány Ferenc mellett a közismerten őt támogató frakciótagok sem mentek el a képviselői irodaházban tartott rendkívüli ülésre.

Azonban nemcsak ők heten nem jelentek meg a képviselői irodaházban tartott rendkívüli ülésen. A távolmaradók száma nagyjából 15-20 lehet, igaz, közülük például a Gyurcsány Ferenccel korábban többször nyilvános üzengetésbe bonyolódó Szanyi Tibor külföldön van.

Gyurcsány Ferenc szerda este a Demokratikus Charta gödöllői rendezvényén azzal indokolta, hogy nem megy el a rendkívüli frakcióülésre,  hogy javaslatuk nem a képviselőcsoportnak, hanem a pártnak, a kongresszusnak szól.

A frakcióülésre érkezőben a képviselők többsége nem állt szóba az újságírókkal. Kovács László alelnök, korábbi külügyminiszter azt mondta: nem érti Gyurcsány Ferenc magatartását, szerinte őt minősíti, hogy egy ilyen felvetés után nem jelenik meg a frakcióülésen, hogy ismertesse érveit. Bárándy Gergely kártékonynak minősítette a volt kormányfő kezdeményezését, amely miatt szerinte az MSZP ismét a belügyeivel kénytelen foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik