Belföld

Gyurcsány: Még élvezni is fogom

A Demokratikus Koalíció távozik az MSZP-ből, de két napig még mórikálja magát – önmaga előtt.


Fotó: Kummer János

„Gyurcsánynak foglalja a helyet?” „Gyurcsánynak? Neeem!”

A fönti párbeszéd az MSZP Jókai utcai székháza előtt zajlott a portás és egy újságíró között. Ami pedig a volt miniszterelnököt illeti: rezerválás nélkül is talált placcot a Seatja számára. A kocsit ő maga vezette, az anyósülésen Molnár Csaba foglalt helyet, hátul Varjú ült. Így nézett ki a tárgyalódelegáció, mely Mesterházy elnök invitálására érkezett.

A téma a volt miniszterelnök és csapatának (Demokratikus Koalíció Platform) távozása az MSZP-ből.

Most már tényleg úgy tetszik, hogy zárófejezetéhez érkezik a bő egy éve zajló, az összes szereplőt agyonamortizáló belháború.

A másfél órás egyeztetés után a megszokott leosztás szerint zajlottak az események. Mesterházy hallgatott (nehezen kifürkészhető okból csak délután negyed ötkor tart sajtótájékoztatót, azt is Pécsett; érti ezt valaki?), Gyurcsány viszont lazán az újságírók elé állt. És választ is adott az alapkérdésre: „Lényegesen nagyobb az esélye a szétválásnak.”

Ez az esély szombaton válik tutibiztosan kimondottá, addig előbb a Demokratikus Koalíció Országos Tanácsa, majd az elnöksége bólint rá a szakításra. A csütörtök este ülésező OT-ban – állítja Gyurcsány – egyelőre szerény kisebbségben vannak a szakításpártiak, más fórumaikon viszont döntő többség állt a “menni” mellé. Köztük a legfontosabb: az MSZP parlamenti frakciójában Gyurcsányhoz húzók is önállósodnának. Róluk annyit árult el a volt miniszterelnök, hogy összejött az önálló frakcióalakításhoz (és az ezzel járó felszólalási lehetőséghez, bizottsági helyhez, pénzhez) szükséges tíz fő. Szóba került a két erős ember között tamáskodó Oláh Lajos képviselő is, akiről Gyurcsány a következőt mondta: „Én tudom Oláh képviselő úr döntését, de nem kért meg, közöljem ezt a sajtóval.” Értsd: Oláh a miénk!

A Demokratikus Koalíció – már most is szakításpárti – elnöksége pénteken ülésezik, és az Országos Tanács addigra bizonyára átgyúrt álláspontját figyelembe véve hozza majd meg döntését. Szintén az OT előtt dől el az a műkérdés is, hogy ki vezesse majd az új pártot. (Szerintünk Gyurcsány lesz a befutó.)

Gyurcsány a sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy „mi vagyunk az aktív felek”, vagyis a Demokratikus Koalíciónak jussa kimondani a szakítást. Amúgy meglehetősen békülékeny hangot ütött meg. Olyanokat mondott, hogy „akik egyszer politikai barátságot kötöttek, ne bántsák egymást”. Közölte, a fő kérdésben (az Orbán-rendszer megítélése) és a fő célban (az Orbán-rendszer megdöntése) egyetért Mesterházyval.

Megerősítette azt a korábbi állítását, miszerint nem kérnek részt az MSZP-nek a Mesterházy Attila által oszthatatlannak minősített vagyonából. „Ez az ügy lényegesen fontosabb annál, hogy elrontsuk egy bármilyen vagyonról szóló vitával… Mi innen egyetlen gombostűt sem fogunk elvinni… A politizáláshoz nem elsősorban pártházak és irodák kellenek, hanem az, hogy megépíthető a remény. Mi abban hiszünk, hogy erre képesek vagyunk.”

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy a 2006. októberi szeptemberi budapesti atrocitások kapcsán az ügyészség nyomoz terrorizmus gyanúja miatt, ami egyszer majd elérhet Gyurcsányig is. A volt miniszterelnök erre ironikusan annyit reagált: „Jó munkát kívánok az ügyészségnek. Érdemes gondolkodni szellemesebb ötleten is, bár ehhez kellett intellektuális  teljesítmény… A küzdelmet szerintem még élvezni is fogom.”

Közben a Katonai Főügyészség közölte: nem helytálló a sajtóban szerdán megjelent hír, mely szerint Gyurcsány Ferenc ellen terrorcselekmény bűntette miatt nyomozást rendelt el az ügyészség.

A közleményben az áll: a beadványt a Katonai Főügyészség a Debreceni Katonai Ügyészségnek küldte meg. A Debreceni Katonai Ügyészség a beadványt az előttük folyamatban lévő – a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban rendőrségi vezetők cselekményeinek vizsgálatára irányuló – nyomozások irataihoz csatolta, tekintettel arra, hogy a beadványban szereplő ténybeli adatok illeszkednek a nyomozásokban vizsgált tényállásokba.

Felhívták a figyelmet: a nyomozó hatóságoknak a beadványokat az azokban megfogalmazott ténybeli állítások alapján, vagyis tartalmilag kell elbírálni. A beadványokban szereplő, a beadványozó jogi minősítésre vonatkozó véleménye az eljáró hatóságokat nem köti – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik