Belföld

Esküszegéssel vádolta az ügyészeket Gyurcsány

"Ocsmány, cinikus koncepciós perben vesznek részt" - mondta az ügyészekről hétfői kihallgatása után a volt miniszterelnök.

A volt miniszterelnök kevéssel délután egy óra után érkezett az ügyészség Zichy Jenő utcai épületébe, ahol alig több mint háromnegyed órát töltött. Gyurcsány Ferencet hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a sukorói kaszinóberuházás miatt a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kihallgatása után a volt kormányfő az utcán tüntetőkhöz szólva elmondta: vallomást tett, ugyanakkor panasszal élt a gyanúsítás ellen. Közlését, amely szerint a panaszt Polt Péter legfőbb ügyész bírálja el, a demonstrálók füttyszóval nyugtázták.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint rövid vallomásában “az ügyészek szemébe nézve” azt mondta: megsértették esküjüket, és ahelyett, hogy részrehajlás nélkül, elfogulatlanul végeznék munkájukat, politikai ellenfeleinek ösztökélésére “ocsmány, cinikus koncepciós perben vesznek részt”.

A volt miniszterelnök azt ígérte, hogy a gyanúsítás szövegét és a kihallgatásán készült felvételt néhány órán belül nyilvánosságra hozza.

A sukorói kaszinóberuházásról szólva annyit mondott: egymilliárd dollárt hozott volna Magyarországra, 2500 munkahelyet teremtett volna. “Tisztességgel, becsülettel, törvényesen tettem a dolgomat” – fűzte hozzá, indokolva, hogy a kormány miért biztosította elvi támogatásáról a projektet.

A volt kormányfő kihallgatásának idejére az MSZP-ben működő, általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform tüntetést szervezett. A Zichy Jenő utca nagy részét megtöltő tömeg már dél óta gyülekezett, soraiban a szocialista frakció több tagjával. A többségében idős demonstrálók szinte folyamatosan skandáltak: Orbán Viktor távozását követelték és szolidaritásukról biztosították Gyurcsány Ferencet, aki mielőtt belépett az ügyészség ajtaján, édesanyját és nővérét köszöntette. A tömeg közben azt kiabálta: “Megvárunk!”, és azt, hogy “Veled vagyunk, Feri!”

A várakozás ideje alatt sok tüntető helyezte el ujjlenyomatát az e célból hozott fehér transzparenseken.

A tüntetés Gyurcsány Ferenc beszéde után rendbontás nélkül ért véget.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságíróknak a többi között azt mondta: minden ügyész becsülettel, esküjéhez hűen végzi a munkáját. A szóvivő egyszersmind visszautasította azokat “a durva csúsztatásokat, amelyek ezzel kapcsolatban most vagy korábban elhangzottak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik