Belföld

Az LMP a preferenciákat is figyelembe venné a választásokon

Karácsony Gergely, az LMP szakpolitikusa szerint lehetõvé kellene tenni, hogy a választók a listás jelöltekkel kapcsolatban is kifejezhessék preferenciáikat. A parlament létszámának csökkentésérõl szóló licitet marginális kérdésnek nevezi.

Demagógnak tartja a parlamenti képviselõk számának csökkentésérõl szóló licitet, sajnálatosnak az ajánlószelvény-gyûjtési rendszer fenntartására irányuló szándékot Karácsony Gergely, az LMP szakpolitikusa. Az ellenzéki képviselõ a Political Capital által létrehozott Választásirendszer.hu oldalon fejtette ki véleményét a választási szisztéma átalakításáról, hangsúlyozva: pártja megtartaná a kétfordulós vegyes rendszert, mert az lehetõséget ad az arányosság és a kormányozhatóság elvének összeegyeztetésére. Lehetõvé tennék ugyanakkor, hogy a választók a listás jelöltekkel kapcsolatban is kifejezhessék preferenciáikat.

Írásában az LMP-s képviselõ tartalmatlannak, fantáziátlannak és pártpolitikai érdekek által motiváltnak nevezi a vitát, amely a választójogi reformról folyik. Karácsony Gergely elismeri, hogy ha hozzányúlnak a választási rendszerhez, kisebb létszámú törvényhozást kell kialakítani, véleménye szerint azonban hiba volna a választási reformot az erõltetett létszámcsökkentésnek alárendelni.

Mint írja, a Fidesz a talpáról a feje tetejére állította a választási reformot azzal, hogy elõbb cövekelte le magát a legfeljebb 200 tagú parlament mellett és csak ezután hajlandó vitatkozni a struktúráról. Az LMP képviselõje szerint viszont demagógia úgy tenni, mintha a magyar demokrácia összes problémája abból adódott volna, hogy túl sok képviselõ ül az Országgyûlésben. Ezzel szemben a radikális létszámcsökkentéssel lehet a választók figyelmét leginkább elterelni a lényegrõl, arról, hogy “a Fidesz a saját hatalmi szándékainak megfelelõen akarja megváltoztatni a választási rendszert” – hangsúlyozza.

Az ellenzéki képviselõ úgy véli, az MSZP javaslata legalább annyiban konzisztens, hogy egy tisztán listás rendszerrel megválasztott parlamentnek valóban nem kell nagyobbnak lennie 200 fõnél. Ugyanakkor úgy tartja, hogy a Fidesz terveiben szereplõ 90 egyéni választókerületet aligha lehet fair szabályok szerint kijelölni.

A magyar választási szisztéma talán legvisszataszítóbb eleme az ajánlószelvény-gyûjtési rendszer – emeli ki Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy az súlyosan sérti a választók adatvédelmi jogait, “ajánlócédula-maffiát” hozott létre, indokolatlan mértékben nehezíti a kisebb szervezeti erõvel és kevesebb pénzzel rendelkezõ pártok indulását. Az LMP szerint ezért sajnálatos, hogy a Fidesz és az MSZP is fenntartaná az ajánlószelvények gyûjtését, ami – idézi fel Karácsony – annak idején az MSZMP követelésére került a választójogi törvénybe.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban rögzíti, hogy a magyar ajánlási rendszer európai összehasonításban rendkívül magas indulási küszöböt állít a pártok elé, így nagy hatása volt arra, hogy “magát bebetonozó, korrupt politikai elitünk alakult ki”.
Az LMP álláspontja szerint az ajánlószelvények gyûjtését meg kell szüntetni. Nem támogatják a kaució bevezetését sem, amely bár egyszerû megoldás, a jelöltek anyagi lehetõségeitõl teheti függõvé megválasztásuk esélyét. Ehelyett az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a képviselõkre érvényes átláthatósági szabályok vonatkozzanak a jelöltekre is. Karácsony Gergely írásából kiderül továbbá, hogy ha a jelenlegi ajánlási rendszer fennmarad, pártja valószínûleg az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az LMP-s képviselõ kitér arra, hogy a leegyszerûsítõ értelmezésekkel ellentétben a kormányozhatóság és az arányosság csak akkor tûnik egymást kizáró értéknek, ha feltétlenül egypárti kormányokban gondolkodunk, ám a választók az elmúlt hat választás közül csak egyszer adtak felhatalmazást a kormányzásra egyetlen politikai erõnek. Véleménye szerint épp a kormányozhatóság és az arányosság összebékítése miatt van nagy jelentõsége a kétfordulós vegyes választási rendszer megtartásának.

Az elsõ forduló leginkább arra alkalmas, hogy felmérje a pártok valós támogatottságát, lehetõvé téve, hogy a szavazók õszintén, taktikai megfontolások nélkül kifejezzék a preferenciájukat. Az eredmény ismeretében a pártok véglegesíthetik koalíciós stratégiájukat, így a választók már egyértelmû kormányzati alternatívák közül választhatnak – írja Karácsony Gergely. Megemlíti, jelenleg is csak akkor rendeznek második fordulót, ha a választók nem hoznak már az elsõ körben egyértelmû döntést. “Nem látom be, hogy miért kellene ezt a törvényalkotóknak helyettük eldönteni” – fejti ki.

Karácsony Gergely a jelenlegi választási szisztéma alapjainak megtartása melletti érvként említi azt is, hogy a tökéletlen, de hosszú ideje mûködõ rendszerek inkább képesek stabil kereteket biztosítani a különbözõ politikai alternatívák közötti mérlegeléshez, mint az új, ismeretlen, elméletben tökéletesnek hitt megoldások.
Az LMP ugyanakkor kívánatosnak tartja, hogy a választók a listás jelöltekkel kapcsolatban is kifejezhessék a személyes preferenciáikat, a nõi képviselõk arányának növelése érdekében pedig a nemi kvóta bevezetését vetik fel.

A Választásirendszer.hu oldalon elsõként a Fidesz és az MSZP képviselõje – Gulyás Gergely és Molnár Zsolt – ismertette pártja álláspontját. Míg a nagyobbik kormánypárt megtartaná a vegyes szisztémát, és szavazati jogot biztosítana a határon túli magyaroknak, addig az MSZP listás rendszer javasol, és azt, hogy csak a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezõ állampolgároknak legyen szavazati joguk. Az egyfordulós választási rendszer helyességét illetõen egyetértés mutatkozott a Fidesz és a szocialista párt között, ahogy abban is, hogy fenntartanák az ajánlószelvények gyûjtését. Salamon László, a KDNP szakpolitikusa korábban arra mutatott rá, nem sérti az alaptörvényben foglaltakat, ha a külhoni magyar állampolgárok csak listás szavazattal rendelkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik