Belföld

Gyurcsány a Fidesz rémuralmáról

A volt kormányfő szerint a balliberális oldal – benne jelentős részben önmaga – legnagyobb politikai tévedéseinek egyike, hogy a magyar választók programok közül választanak.

Az MSZP politikusa Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a “választók elsősorban világképeket, világmagyarázatokat vesznek”. A Fidesz-siker egyik kulcsa, hogy sikeresen építette fel saját világmagyarázatát. “Ennek egyik eleme, hogy tehetségesen rombolta le ellenfeleinek publikus arculatát, tartalmilag és nyelvileg is eredményesen helyezte negatív, sőt gyűlöletes értelmezési keretbe őket.”

„Éllovasból sereghajtók”, „2006-os rendőrterror”, „bankárkormány”, „hazugságbeszéd”, csak pár eleme a fideszes narrációnak, amelyre a balliberális oldal nem adott megfelelő válaszokat, “tehetségtelennek bizonyult az értelmezési versenyben”.

Gyurcsány Ferenc az UD Zrt., vagy a „kémügy” tálalását hozza példaként.

“Saját oldalunkon majdnem belegebedünk a politikai korrektség fenntartásába, miközben a jobboldal és a hozzá kötődő mogulok sikeresen mentik irhájukat, sőt, ültetik a vádlottak padjára a sértetteket, az ártatlanokat. Közben meg röhögnek markukba. Így marad érintetlen a bankelnök, akinek tudtával folytak az illegális megfigyelések, vagy lett az állam titkosszolgálati vezetője a gyanúba keveredett magántitkosszolgálat korábbi erős embere.”

“Az ellenzék – nem csak a pártok – meg csak tátog, mint hal a vízben. Vagy még azt se. Így mélyül el megvertségünk az értelmezési csatában”. Márpedig – teszi hozzá a volt kormányfő – aki “elveszti a narratívák versenyét, az veszíteni fog a politikai versengésben is. Minden politikai kudarca ellenére azért sikeresebb ma is a Fidesz, mint az ellenzék pártjai, mert őrzi előnyét a narratívák állításában és képviseletében.”

Az ellenzéki képviselő szerint az a kérdés, lesz-e a “balliberálisoknak átütő világmagyarázatuk, értelmezésük, és ennek részeként tudnak-e politikailag és intellektuálisan pontosan és metszően fogalmazni mindarról, ami a Fidesz rémuralma alatt történik. Ez csak részben nyelvpolitikai kérdés. Az is. De gondolat is kell hozzá” – teszi hozzá végül Gyurcsány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik