Belföld

Ötmilliárdból épül ki az egységes segélyhívó

Jövő év végére kiépül a 112-es egységes segélyhívó rendszer, amely lehetővé teszi, hogy mindenhova a lehető leggyorsabban érkezzen a szakszerű segítség.

Az ország két pontján – Szombathelyen és Miskolcon – egy-egy rendőrségi központba futnak majd be a segélyhívások, amelyeket tűzvédelmi, rendvédelmi és egészségügyi kérdésekben jártas operátorok fogadnak. A bejelentéseket, a hívást fogadó szakember kérdéseire adott válaszokkal kiegészítve, egy úgynevezett intelligens adatlapra rögzítik, amely azonnal megjelenik a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság megyei rendszerén, így ha szükséges, a lehető legrövidebb időn belül pontos és konkrét információk alapján indulhat útnak a segítség. Ezáltal 2013-tól sokkal több életet tudnak majd megmenteni – mondta el Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerint a 112-es segélyhívószám bevezetésével jelentősen könnyebbé válik a szolgálatszervezés, az állománnyal való gazdálkodás, illetve könnyebb lesz megteremteni az összhangot a mentésben.

Hatala József elmondta, bár az ország két távoli pontján működik majd a segélykérő központ, ha az egyikkel probléma történne, a rendszer akkor is tökéletesen és zavartalanul tud működni.  A tervek szerint az eddigi segélyhívó számokat (104, 105, 107) fokozatosan kivonják a rendszerből, de kezdetben párhuzamosan működnek majd a jól ismert számok, viszont az így tárcsázott segélykérések is a két központi 112-es rendszerbe futnak be.

A 112-es az Európai Unió tagállamaiban egy egységes segélykérő telefonszám. Bakondi György, a katasztófavédelem szóvivője elmondta, az új rendszer alapján, amennyiben határ menti településről fut be a hívás, ha szükséges, a szomszédos országok tűzoltóságait is segítségül hívhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik