Belföld

Aggályos, ha egyházi az egyetlen iskola

Átfogó vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése miatt - tudta meg a Magyar Nemzet.

Aáry-Tamás Lajos szerint jogilag aggályos, ha az egyetlen iskola egyházi fenntartásba kerül, mert minden gyereknek meg kell adni a világnézetileg semleges oktatás lehetőségét. A Magyar Nemzet emlékeztet rá, az Országgyűlés tavalyi törvénymódosítása megkönnyítette, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe került önkormányzatok egyházi fenntartásba adják iskoláikat. Ennek köszönhetően számos falusi iskola menekülhet meg a bezárástól.

Az oktatási jogok biztosa szerint az iskolák megmaradásához olyan megoldási formát kellene találni, ahol például az egyház az önkormányzattal közösen működteti az intézményt, és az iskola megteremtené a világnézetileg semleges nevelés lehetőségét. Aáry-Tamás Lajos szerint a többiskolás településeknél nincs ilyen gond, ezekben az esetekben legfeljebb érdeksérelemről lehet szó, nem jogsértésről.

Az fn.hu által korábban megkérdezett nemzetközi jogász szerint egyébként egy iskola egyházi kezelésben is megadhatja a világnézeti szabadságot. Nagy Boldizsár ugyanakkor úgy vélte, az már jogsértő lenne, ha az iskolába járást attól tennék függővé, hogy a gyermek látogatja-e a hittanórákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik