Belföld

Matolcsy: „a Wekerle terv lesz a csúcs”

A miniszter Móron a "kitörési gazdaságpolitikáról" beszélt, és vendégül látta Nouriel Roubinit.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint történelmi esélyt kap Magyarország, hogy az új európai gazdasági motorrá váljon. A Móron, a Wekerle Sándor emlékév keretében megrendezett Kárpát-medencei gazdasági fórumon Gazdaságpolitika határok nélkül című előadásában kifejtette, hogy „azok is látják, akik kívülről néznek bennünket, hogy Európa egyik új növekedési zónája itt van”, a Kárpát-medencében. Matolcsy a Kárpát-medence gazdasági integrációjával kapcsolatban rámutatott: a térségben, – amelynek központjában Magyarország van – megvalósítható egy „kitörési gazdaságpolitika”.

Ehhez azonban meg kell szabadulni néhány nyomasztó gondunktól, tette hozzá a tárcavezető. Munkahelyekre, pénzügyi stabilizációra, az államadósság csökkentésére, a strukturális reformok elindítására van szükség, s arra, hogy végbemenjenek a szükséges nagy fordulatok egyebek között a népesség, az életminőség területén.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében javaslatot tett arra, hogy a Kárpát-medencei gazdasági tér újraépítésének tervét Wekerle Sándorról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, pénzügyminiszteréről nevezzék el. A nemzetgazdasági miniszter szerint a csúcspont az lesz, „amikor a kormány elfogadja majd a Wekerle tervet s azzal kitágítja azt a történelmi földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi Tervvel elkezdett.”

Matolcsy Györgynek zsúfolt napja volt, ma ugyanis találkozott azzal a közgazdásszal is, aki előre megjósolta a 2008-as gazdasági krízist, jóslatai pedig azóta sorra valósulnak meg. Nouriel Roubini a Nemzetgazdasági Minisztériumban a világgazdaság aktuális helyzetéről folytatott Matolcsy Györggyel és vezető munkatársaival eszmecserét, és szó esett néhány euró övezeti tagállam adósságválság-kezelésének lehetséges irányairól. Matolcsy bemutatta Roubininek a Széll Kálmán Terv programját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik