Belföld

Egyezkedne a hitelezőkkel Esztergom polgármestere

Tétényi Éva szerint akár 2045-ig nyöghetné a város az előző, fideszes vezetés alatt felvett kölcsönöket.

Mielőbb új egyezség megkötését javasolja az önkormányzat hitelezőivel Esztergom független polgármestere, hogy elkerüljék a város ellehetetlenüléséhez vezető adósságrendezési folyamat mindkét várható kimenetelét – írja a Népszava.

Tétényi Éva szerint ugyanis csak két rossz forgatókönyv látszik. Az egyik szerint 2045-ig nyögnék az előző, fideszes vezetés alatt felvett kölcsönöket, de ezt 34 évig aligha bírná a város.

A másik verzió szerint felosztanának minden mozdítható vagyont, ám ezzel is csak a követelések alig több mint felét tudnák rendezni.

A polgármester szerint meg kell akadályozni, hogy Esztergom önkormányzata és a város 30 ezernél több lakosa a következő 34 évre rabszolgasorba süllyedjen, és azt sem lehet hagyni, hogy a város elveszítse minden mozdítható vagyonát.

A lap utal arra is, hogy Esztergom adósságállománya 24,9 milliárd forint, ám az önkormányzat mozdítható vagyona mindössze 13,9 milliárd forint.

Tétényi Éva szerint olyan alkut kellene kötni a hitelezőkkel, ami nem garantálja ugyan a teljes visszafizetést a számukra, de biztosítja, hogy a kevesebbhez nagyobb eséllyel juthatnak hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik