Belföld

Romagyilkosságok: nemzeti radikálisok a vádlottak

Gyakran politizáltak a nemzeti rockkoncerteken és a labdarúgó-mérkőzéseket követő sörözések alkalmával.

A 9 helyszínt érintő, 6 halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat tizedik tárgyalási napjának elején a bíró kizárását kezdeményezők arra alapozták úgynevezett elfogultsági kifogásukat, hogy a bíró az egyik szünetben a negyedrendű vádlottat megszólította és aktívabb magatartásra ösztönözte. Az első- és másodrendű vádlott azt is kifogásolta, hogy Miszori László többször hangoztatta, ha a vádlottak nem nyilvánítanak véleményt, azzal elfogadják a tárgyaláson elhangzottakat, holott a vádlottak csupán ilyenkor is élnek a törvény által biztosított hallgatás jogával.

A szerdai tárgyaláson először azt a fiatalembert hallgatta meg a bíróság tanúként, aki az elsőrendű vádlott volt barátnőjének a fia. A 20 éves fiatalember azt mondta, nem tud arról, hogy az elsőrendű vádlott bármit is tartott volna, bármit is elrejtett volna édesanyja lakásán. Ő a bűntényekkel kapcsolatban nem gyanított semmit.

A második tanú az elsőrendű vádlott volt barátnőjének öccse, aki azt mondta, visszahúzódó, szerény, segítőkész embereknek ismerte meg a vádlottakat. A bíró idézte a tanú egy korábbi vallomását, miszerint az egyik vádlottról azt mondta, szélsőséges nézeteket vall.

A harmadikként meghallgatott tanú, aki a vádlottak közeli ismerősének számít, azt mondta, különböző, úgynevezett nemzeti rendezvényeken vettek részt együtt, a vádlottak gyakorlatilag – szerinte – a nemzeti radikális táborhoz tartoztak. Arról is beszélt a tanú, hogy gyakran politizáltak, az – úgymond – nemzeti rockkoncerteken, vagy a labdarúgó-mérkőzéseket követő sörözések alkalmával. Ilyenkor kiderült, hogy a cigány kisebbséggel kapcsolatos hivatalos politikával nem értettek egyet. A tanú azt is elismerte, hogy amikor az egyik támadás alkalmával a vádlottak gépkocsijukkal elakadtak, tőle kértek segítséget telefonon, hogy szerezzen egy traktort, de azt mindvégig hangoztatta, nem tud róla, hogy a vádlottak bármiféle törvénytelen cselekedetet elkövettek volna. A tanú végül megemlítette, hogy a harmadrendű vádlott hátán egy, a magyarok bejövetelét ábrázoló tetoválás látható.

A tárgyalás ebédszünet után folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik