Belföld

Kinevezése óta törvényt sért Schmitt Pál?

A Hírszerző szerint törvénytelen, hogy nem teszi közzé a köztársasági elnök hivatala a gazdálkodására vonatkozó adatokat.

Csaknem egy éve nem tesz eleget törvényes kötelezettségeinek a Köztársasági Elnöki Hivatal: míg Sólyom László leköszönése után Schmitt Pál szinte a teljes stábot lecserélte és felújította, dinamizálta a hivatal honlapját, a gazdálkodásra vonatkozó közérdekű adatokat hét hónapja nem teszi közzé – írja a Hírszerző.

A portál cikke szerint “Gazdálkodási adatok – 2010. 09. 17.” – ez a felirat és dátum olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) még tavaly megújult honlapján a Közérdekű adatok közzététele címszó alatt. Ez arra utal, hogy a honlapot üzemeltetők utoljára ekkor frissítették az ehhez a menüponthoz tartozó adatokat, tehát a hivatal hét hónapja nem publikálja a gazdálkodásra, kiadásaira vonatkozó adatokat.

Ezzel a Köztársasági Elnöki Hivatal lényegében Schmitt megválasztása óta törvényt sért. A 2005-ös elektronikus információszabadságról szóló törvény értelmében ugyanis a KEH azon hivatalok közé tartozik – az Alkotmánybírósághoz, az Állami Számvevőszékhez, az Országgyűléshez hasonlóan -, amelyik évente, illetve negyedévente köteles a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat közzé tenni. A jogszabály külön táblázatban nevesíti azokat a közérdekű adatokat, amelyeket a hivatal negyedévente ki kellene tegyen a honlapjára: foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített információkat, illetve a vezetők illetményét, munkabérét, és rendszeres juttatásait, valamint költségtérítését. Ám Schmitt hivatalának vezetőiről, telefon és autóhasználatáról egyetlen adat sincs publikálva, pedig a Hírszerző információi szerint Sólyom távozása után felduzzasztották a hivatalt – az új köztársasági elnök beiktatása után a korábbi ötvenfős stábot szinte teljesen lecserélte.

A Hírszerző adatkérő levelére a hivatal két és fél hete nem válaszol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik