Belföld

A Csontrabló nem rasszista?

A romagyilkosságok büntetőperének második tárgyalásán Csontos István negyedrendű vádlott tagadta, hogy rasszista lenne. Állítása szerint társai rángatták bele a bűncselekmény-sorozatba.

„Nem vagyok fasiszta, náci, rasszista! Nem érdekel, ki milyen bőrszínnel született!” – mondta Csontos bírói kérdésre. Az ügyészség szerint a negyedrendű vádlott a tiszalöki és a kislétai gyilkos támadásnál vitte autón a helyszínre három társát, ezért bűnsegédje ennek a két, többszörösen minősülő emberölésnek. Csontos István a szerdai tárgyaláson azt mondta, hogy Kiss Árpád és Kiss István vádlottak rángatták bele a bűncselekmény-sorozatba.
Állítása szerint nem is tudta, hogy miért mennek a tiszalöki helyszínre, azt hitte, túrázni, vadászni indultak. Ugyanakkor arra nem tudott életszerű magyarázatot adni, hogy miért is avatták be őt az elkövetők már a tiszalöki támadás előtt korábbi súlyos bűncselekményeikbe, miért meséltek neki azokról részletesen.

Közölte: a tiszalöki támadás után megfenyegették társai, hogy nem szállhat ki, és senkinek nem is beszélhet a történtekről. Csontos hozzátette, hogy társai bővíteni akarták csoportjukat, “egy kis hadsereget akartak létrehozni”, és egy másik férfit is megpróbáltak beszervezni, de azt nem sikerült. A negyedrendű vádlott elmondta, hogy már sok éve ismerte a vádlottak egyikét-másikát, de amikor egy durva cigányellenes bejegyzést írt az interneten csontrabló álnéven, Kiss István felfigyelt rá és azután mesélt neki a korábbi támadásaikról. Az internetes bejegyzés indoka egyébként Csontos szerint az volt: nem tudott uralkodni az indulatain, amikor tudomást szerzett arról, hogy egy 83 éves asszonyt megerőszakoltak és baltával levágták a lábát.

A negyedrendű vádlott hangsúlyozta, hogy nincsenek szélsőséges nézetei, csupán általában a bűnözéssel van problémája. Társairól Csontos elmondta, hogy nem voltak megelégedve a magyar igazságszolgáltatással, úgy vélték, vannak, akik kirabolják, kizsákmányolják az országot, rossz véleménnyel voltak a politikusokról, és a “cigánybűnözést” is gyakran emlegették. A romagyilkosságok büntetőperének második, szerdai tárgyalása Csontos István vádlotti meghallgatásával folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Az ügyészség Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik