Belföld

Körvonalazódik a megegyezés a Moszkva tér átnevezése ügyében

A főpolgármester szerint van esély a Széll Kálmán térre való visszanevezésre.

Tarlós István a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: “a (magyar) kormány egyik tagja már beszélt erről az orosz nagykövet úrral (…) és körvonalazódik egy megegyezésféle”. A városvezető a budai tér korábbi névadóját, Széll Kálmánt neves és pozitív magyar politikusként jellemezte.

A főpolgármestert azért kérdezték a közterületek tervezett átkereszteléséről, mert az várhatóan a fővárosi közgyűlés április 6-ai ülésén kerül napirendre. A képviselők – általában a kerületek javaslatára – ekkor dönthetnek számos utca és tér átnevezéséről, melyet a főpolgármester – korábbi közlése szerint – egy csomagban terjeszt majd eléjük.

Tarlós István a műsorban elmondta, azt valószínűsíti, hogy a Roosevelt tér a jövőben Széchenyi István nevét fogja viselni; a politikus ezt az Magyar Tudományos Akadémia és a Lánchíd közelségével indokolta. Jelezte ugyanakkor, hogy Rooseveltről várhatóan egy másik, a Szabadság térhez és az amerikai nagykövetséghez közeli kisebb, ma még névtelen teret neveznek majd el.

A Szabadság tér neve a történelmi hagyományok miatt megmarad, de az ott álló szovjet emlékművet, ha lehet, máshol helyeznék el. A téren állt korábban az országzászló, az emlékmű körül elhantolt katonákat pedig korábban már áttemették, de az áthelyezés kormányközi megállapodásokat érinthet, Tarlsó pedig nem akar “diplomáciai bonyodalmakat” okozni.

Közölte, a külügyminiszterrel vagy az államtitkárral való konzultációt követően dönti majd el, hogy beszél-e a kérdésről a moszkvai főpolgármesterrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik