Belföld

HM: az MSZP százmilliós károkat okozott

"Az MSZP továbbra sem vállalja a felelősséget a korábban általa irányított Magyar Honvédség és háttérintézményeinek megkárosításáért. Ez derül ki a párt pénteken megjelent sajtóközleményéből, amely félrevezető és hamis adatokat tartalmaz azért, hogy Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter felelősségét palástolja egy olyan ügyben, amely több mint százmilliós kárt okozott a magyar államnak" - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

“A HM EI Zrt. egykori vezetése 2008 júniusában, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter tudtával indította el a koszovói Pristina városában azt az uszoda- és szabadidőközpont építési projektet, amely több mint százmillió forint kárt okozott a magyar államnak. Az állami cég eredetileg a koszovói Szent László katonai tábor ingatlanüzemeltetési feladatait látta el. A cég egykori vezetői részéről a tábor bezárása után merült fel a gondolat, hogy egy tisztán üzleti célú vállalkozást valósítsanak meg a térségben. Az MSZP azon állítása, mely szerint “a magyar gazdaság érdeke volt, hogy a balkáni országokkal bővüljenek a gazdasági kapcsolatok” értelmezhetetlen Koszovó esetében, amely nem rendelkezik önálló gazdasággal” – fogalmazta meg a Honvédelmi Minisztérium.

Közleményében hozzáteszi: “Szekeres Imre felelősségét az a tény veti fel, hogy a HM EI Zrt. alapfeladata a Magyar Honvédség infrastruktúrájának biztosítása és fejlesztése, nem pedig külföldi ingatlanberuházások finanszírozása”.

A minisztérium megállapítása szerint a szocialisták által 5-6 millió euró értékűre becsült profilidegen projekt ennek kétszeresébe került volna, ha megvalósul. Csak az előkészítés költségei több mint 67 millió forintot emésztettek fel úgy, hogy nem készült részletes és minőségi piackutatás és kockázatelemzés, a pristinai önkormányzat által felajánlott – víz és villany nélküli – földterületen pedig semmilyen beépítés nem történt.

A HM tudatta: a projekt teljes költsége így is bőven meghaladta a százmillió forintot, mivel az ügyben kétesértékű tanácsadói szerződések is születtek olyan tevékenységekre, amelyekben teljesítés nem történt.

“Ilyen teljesen értelmetlen üzleti tevékenység volt az uszodatechnikai mintabolt működtetése is, amely nemhogy nyereséget hozott volna, hanem további milliós károkat okozott az adófizetőknek. Ez azonban nem volt szempont a szocialista vezetésű minisztériumban, ahol 2009 novemberében az uszoda- és sportcentrum beruházás megvalósíthatatlanságát látva nem parancsoltak megálljt. Erre az időpontra ugyanis kiderült, hogy a koszovói kormány semmiféle garanciát nem vállal. A teljesen értelmetlen és az adófizetőknek súlyos károkat okozó beruházását végül Hende Csaba honvédelmi miniszter állíttatta le, aki hivatalba lépését követően azonnal utasítást adott a HM EI Zrt. teljes átvilágítására. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a cég korábbi vezetése a “koszovói
projekt”-tet még a választások után is fenntartotta és csak 2010. május
18-án kísérelte meg leállítani. A szerződéseket végül – megismerve a
valós helyzetet – a cég új vezetése mondta fel 2010. augusztus 24-én.
Kérdéses, hogy az MSZP-nek miért fűződik érdeke a közvélemény
félretájékoztatásához. Elérkezett az ideje, hogy őszintén és nyíltan
beszéljünk azokról a dolgokról, amelyek beszennyezték az egyenruhát és a
működésképtelenség határára sodorták a Magyar Honvédséget. Csak ezután
kezdhetünk hozzá az újjáépítéshez” – összegez a HM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik