Belföld

György István: célkeresztbe kerültek Budapest vezetői

A főpolgármester-helyettes szerint az új városüzemeltetési modell sérti egyes érdekcsoportok és üzleti körök érdekét.

György István főpolgármester-helyettes szerint üzleti körök és más érdekcsoportok folyamatosan támadás alatt tartják Budapest és a város cégeinek új vezetését a számukra kedvezőtlen új városüzemeltetési modell miatt. A fideszes politikus sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: a tét most az, hogy fel tudják-e számolni Budapesten a korrupciót, vagy marad a korábbi korszak “BKV-s” modellje.

György István arról beszélt, hogy az új városvezetés által kidolgozott városüzemeltetési modellben biztosítani akarják az átláthatóságot, a közpénzekkel való takarékos gazdálkodást, ám ez bizonyos üzleti körök érdekeit sérti, ezért kerülhettek “célkeresztbe”, “totális támadás alá” a város- és cégvezetők, részben a sajtón keresztül. Azt hangoztatta: nem a sajtó támadja őket, hanem üzleti körök, amelyek felhasználnak minden eszközt, akár büntetőeljárások megindítását is.

Az újságíróknak kiosztott tájékoztató anyag szerint az érdekcsoportok “eszközökben nem válogatva igyekeznek bizonyos személyeket ellehetetleníteni, személyük támadásán keresztül Tarlós István főpolgármestert kedvezőtlen színben feltüntetni”. Utaltak arra, hogy az új városvezetés eddig több milliárd forint értékű szerződést szüntetett meg, és jelentős összegek kifizetését függesztette fel a korábbi “haszonélvezőkkel”.

György István méltányosságot kért az újságíróktól, és azt, hogy mérlegeljék a helyzetet. Mint mondta, a korábbi Hagyó-modellen és a jelenlegi városüzemeltetési modellen kívül nincs harmadik út. “Aki az új modell támadóinak sorába beáll, az a régi modellt támogatja” – fogalmazott. Közölte, az a néhány milliárd forint, amit eddig sikerült megtakarítaniuk, igazolja a modell működőképességét, és ezért nem kívánnak meghátrálni.

Arra a kérdésre, tudna-e konkrét cégeket vagy üzleti köröket említeni, amelyeknek a célkeresztjébe kerültek, György István azt mondta, senkit nem kíván pellengérre állítani. Hozzátette, az újságírók feladata lehet ennek kiderítése. György István két, célkeresztbe állított vezetőt nevezett meg; az egyik a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezetője, László György, a másik pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója, Tölgyesi Balázs.

Utóbbival kapcsolatban azt mondta: Tölgyesi Balázs helyét valaki más kinézte magának, és ez az ember még a közgyűlésre is bement, és megkérdezte, ő van-e beterjesztve. A főpolgármester-helyettes szerint ezt az embert “valakik biztatták”, hogy az FKF vezérigazgatója lesz. Elmondta, ezután Tölgyesi Balázst valaki telefonon felhívta, és “jószándékúan” figyelmeztette arra, hogy milyen szerződéseket kell aláírnia. Jelezte, később kiderült, hogy e szerződések egy részénél indokolatlanul magas összegeket kellett volna kifizetni.

A városvezető közölte: érthető azoknak az indulata, akik ezeket a pénzeket nem fogják megkapni. A főpolgármester-helyettes elmondta azt is: “meg is üzenték a városvezetésnek, hogy további folytatások is lesznek”, és más cégvezetőket is támadni fognak.

György Istvánt az újságírók az Alstom szerelvények ügyével kapcsolatban is kérdezték. Ezzel kapcsolatban megerősítette korábbi álláspontját, amely szerint típusengedélyre van szükség, és ha azt megszerzik, akkor “minden kapu kinyílik”. Ha nincs típusengedély, akkor nem lesz Alstom metrókocsi, ezen áll vagy bukik az egész – fűzte hozzá, jelezve: hamarosan lesznek tárgyalások az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik