Belföld

Oszkó megvizsgáltatná a Kehi dokumentumait

A volt pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy nem is ő írta alá a papírokat.

Dokumentumokat tett közzé a sukorói kaszinóberuházás szerződésének körülményeiről a Magyar Nemzet. A lap által közreadott iratok eddig el voltak zárva a nyilvánosság elől, azokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly nyáron indított vizsgálata tárta fel.

A Magyar Nemzet szerint a (Kehi) jogászok és közgazdászok segítségével fél év alatt vizsgálta át a dokumentumhegyet és összegezte a vizsgálati megállapításokat. Olyan eredeti okiratokat találtak, amelyek egyértelműen alátámasztják, hogy a beruházás előkészítésekor büntetőjogilag üldözendő cselekmények sora, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja merül fel.

A főszereplők közül a legismertebbek: Veres János és Oszkó Péter. A lap szerint az előző kormányok pénzügyminiszterei által aláírt emlékeztetőkből és levelekből az derül ki, hogy a magyar állam érdekei háttérbe szorultak a Velencei-tó partjára kaszinóvárost álmodó külföldi befektetők javára.

A dokumentumok szerint a vezető állami tisztviselők – köztük Veres János és Oszkó Péter akkori pénzügyminiszterek – jogellenesen hozták előnyös helyzetbe a beruházókat, az apparátus tevékenysége pedig több milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhatott az államnak. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hat ügyben tett tegnap feljelentést az ügyészségen „hivatali visszaélés és hűtlen kezelés” elkövetésének alapos gyanújával.

Megvizsgáltatná a Sukoró-ügyben előkerülő feljegyzéseket Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a neki tulajdonított aláírásokat, ellenjegyzéseket nem ő írta a papírokra. „Látnom kéne ezeket a feljegyzéseket, mert úgy tűnik egyre furcsább papírok kerülnek elő ebben az ügyben” – fogalmazott. Oszkó a hírTV-nek hozzátette: a sukorói vizsgálat kizárólag a botránykeltésről szóló, felfújt ügy.

AJÁNLOTT LINK:

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés az alapos gyanú (MNO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik