Belföld

Megfelezné a kormány a miniszterek szabadságát

A jelenlegi negyvenről húsz munkanapra csökkentené a politikai vezetők, így a miniszterek és az államtitkárok szabadságát egy törvénymódosítási javaslat.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010-es törvény szerint a minisztert és az államtitkárt minden naptári évben negyven munkanap szabadság illeti meg. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által az Országgyűlésnek benyújtott javaslat ezt húsz munkanapra csökkentené.

A pénteken benyújtott kormány-előterjesztés nagy része a közigazgatási alapvizsga visszaállításáról szól, amely – mint az az indoklásban olvasható – a pályán maradás feltétele lesz. Ennek értelmében a kinevezést követően a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők esetében egy, a középiskolai végzettségűek esetében két éven belül kellene a vizsgát teljesíteni. Ellenkező esetben a jogviszony a törvény erejénél fogva megszűnne. A vizsga alóli mentesítés eseteit a kabinet rendeletben határozza meg.

A rendelkezés alapján közigazgatási alapvizsgát kellene tennie annak is, aki a közigazgatásiversenyvizsga-kötelezettség megszűnése után kapott kinevezést.

A részletes indoklásban az előterjesztő emlékeztet, hogy a “bennmaradási” feltételként funkcionáló alapvizsga jogalkotói célja az volt, hogy az eltérő szakirányú alapképzettséggel rendelkező köztisztviselők egységesen rendelkezzenek a feladatellátáshoz szükséges alapvető igazgatási és jogi ismeretekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik