Belföld

Egy rossz tréfa okozhatta a diszkótragédiát

Előzetesbe kerülhetnek a gyanúsítottak.

Tömegpánik okozta a tragédiát a West Balkánban, ahol három fiatal lány halt meg. Öt embert őrizetbe vettek. A szervező és az üzemeltető egymásra mutogat amiatt, hogy 300 helyett több mint 2500 embert engedtek be a discóba.

A rendőrség előzetes letartóztatásba helyezné azt az öt személyt, akit gyanúsítottként hallgattak ki a tragédia ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását.

Mint ismert: három fiatal lány az áldozata annak a tragédiának, amely szombat este 11 óra tájban történt a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, ahol az összetorlódott, pánikba esett tömeg eddig ismeretlen okból megindult a kijárat felé.

A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a hasonló esetek megelőzésére határozott intézkedéseket kért a belügyminisztertől. Utasította Pintér Sándort, tegyen intézkedéseket azért, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő.

Pintér Sándor utasította a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát. A VI. kerület polgármestere szintén azt mondta, a jogszabályok módosítására van szükség.

Közben a Magyar Hírlap azt írja, hogy a tragédia közvetlen előzménye az volt, hogy egy hat-hét fős társaság ki akart jönni. Az iszonyú tömeg miatt – a lap szerint – az találták ki, hogy elkezdenek kiabálni, „meneküljünk, késelés történt”. (Ezt a verziót erősítheti a PartyZoo.hu internetes portál beszámolója, amely szerint több tanú is hallotta, hogy valaki legnagyobb tömegben azt kiáltotta: „Késelés!”.) Ekkor kezdett mindenki rohanni az egyetlen kijárat felé.

Fábián Péter pszichológus, biztonsági szakértő a Magyar Hírlapnak azt mondta: a jogszabályok kijátszása, a biztonsági előírások és a szakmai szabályok durva megsértése okozta a három lány halálát.

A kriminálpszichológus szerint ilyen helyzetekben nem feltétlenül kell látni mi történt, a rémhír hallatán menekülni kezdenek, kialakul egyfajta versenyhelyzet, az emberek az életben maradásért küzdenek.

AJÁNLOTT LINK:

Döbbenetes tragédia a Nyugati téren (Magyar Hírlap)
Vak sötét volt lent, sikolyok és ordibálás mindenhonnan (partyzoo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik