Belföld

Diszkótragédia – Három fiatal halt meg a West Balkánban – ÖSSZEFOGLALÓ

A diszkóban mintegy háromezer fiatal szórakozott szombat éjszaka, ahol - eddig tisztázatlan körülmények között - pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhely üzemeltetőjének nem volt működési engedélye, az önkormányzati nyilvántartás szerint legfeljebb háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt. A szombaton tragédiával végződött rendezvény szervezője azt állítja, hogy erről nem tudott, csak bérbe vette a helyet. A diszkóban mintegy háromezer fiatal szórakozott szombat éjszaka, ahol – eddig tisztázatlan körülmények között – pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.

Terézváros polgármestere, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthatott volna rendezvényt.

A programot legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteni, az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig kötelező lett volna az önkormányzat engedélye. Az üzemeltetőtől azonban nem érkezett bejelentés sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről.

A szórakozóhely üzemeltetője tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket visszavonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. Hassay Zsófia hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik. Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek a szórakozóhelyek.

A polgármester és Sajtos Csilla jegyző a sajtótájékoztatón elmondta, a közeljövőben fokozottabb ellenőrzés várható, és úgy gondolják, hogy a West Balkán befejezi működését. Hassay Zsófia még a sajtótájékoztató kezdetén a polgármesteri hivatal vezetőinek nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

A szombati rendezvényt szervező Noise Night Life azt közölte, ahogy rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg, de a helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. A Facebook közösségi portálon olvasható közleményük szerint a cég csak bérbe vette a helyszínt a West Balkán üzemeltetőjétől, és nem volt tudomása arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye.

Az üzemeltető cég külön kérésére a megállapodásuk tartalmazza, hogy a portaszolgálatot kizárólag az üzemeltető saját portaszolgálata láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az előtt. A Noise Night Life a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt.

A Noise Night Life közleménye azt is tartalmazza, hogy több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy “késelés”, és valószínűleg ez okozhatta a pánikot, és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak lefelé a lépcsőn, a kijárat felé. A szervezők őszinte részvétüket nyilvánították az elhunytak hozzátartozóinak, barátainak, ismerőseinek.

A szórakozóhely üzemeltetője, a West Balkán Kft. azt közölte: bérbe adta a helyszínt fix áron, így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban. A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték. A rendezvényre kötött szerződés értelmében a jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life végezte. A West Balkán Kft. vezetősége őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak, ismerőseinek.

Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezte ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai tragédiája miatt. A kormányfő arra utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól.

Az MSZP képviselőcsoportja őszinte részvétét fejezte ki a tragédiában életét vesztett három fiatal lány miatt. “Bízunk abban, hogy az ügy mielőbbi felderítésével a jövőben megelőzhetők lesznek az ilyen vagy ehhez hasonló tragikus esetek” – olvasható Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetőjének közleményében.

Budapest főpolgármestere is együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt fiatalok családjainak. A Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel történt tragikus események “megerősítették Tarlós István azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása” – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szintén őszinte részvétét fejezte ki a budapesti West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett tragédia áldozatai családjainak, barátainak. A párt a hasonló tragédiák megelőzése végett követeli a szórakozóhely-engedélyek kiadásának szigorítását, a biztonsági személyzet munkájával (például a korhatár ellenőrzése, a befogadóképesség betartatása) és a biztonsági berendezésekkel kapcsolatos előírások szigorú betartatását és gyakori ellenőrzését.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség osztozik a szülők, a hozzátartozók és barátok fájdalmában, egyúttal bízik a tragédia okozóinak mielőbbi felelősségre vonásában – írta Stágel Bence, a szervezet elnöke közleményében.

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeztek a szombat éjszakai diszkótragédia áldozataira vasárnap kora délután a a West Balkán előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik