Belföld

Diszkótragédia – Öt embert vettek őrizetbe

Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be a belügyminiszter.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Kábítószert találtak a szombat éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint ez is meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt.

Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben.

A belügyminiszter azt mondta, hogy ott mindössze egy százfős kávézónak lett volna helye, és bár 307 embernek biztosítottak volna megfelelő menekülési útvonalat, felelőtlen, kapzsi magatartásból csaknem háromezer embert engedtek be. A miniszter hozzátette: nem ez volt a végső cél, mert négyezer jegyet nyomtattak ki.

Pintér Sándor fokozott ellenőrzéseket ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd.

MIndemellett tizenöt embert előállítottak vasárnap este a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára emlékeztek meg gyertyagyújtással. A miniszter szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, visszaélvén a kegyeleti joggal.

Pintér Sándor – aki maga is együttérzését fejezte ki a sajtó előtt az áldozatok hozzátartozóinak – azt mondta: sajnálatos esemény történt, amit emberi felelőtlenség okozott, ezért a büntetőeljárást a rendőrség le fogja folytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik