Belföld

Megugrott az ombudsmanhoz érkező panaszok száma

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához tavaly nyolcezer panaszbeadvány érkezett.

A Szabó Máté hivatalához érkező beadványok száma így több mint ezerrel meghaladja az előző évi panaszok számát. Az ombudsman az MTI-nek adott évértékelő interjújában kiemelte: az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa idején olyan krízisek jelentkeztek, amelyek próbára tették a katasztrófavédelem szervezeti és jogi keretrendszerét. Az országgyűlési biztos vizsgálni fogja, hogy milyen az új katasztrófavédelmi rendszer, kezdve az önkormányzatok szerepétől a pénzgyűjtési technikákig. Mint hozzátette, az iszapkatasztrófa kapcsán még csak egy panasz érkezett, de azt gondolja, hogy ezek száma hosszabb távon nőni fog.

Szabó Máté tavalyi tematikus vizsgálatai közül az egyik legfontosabb a családon kívül nevelkedő gyerekek intézményi ellátásának áttekintése volt, amelynek nyomán az ombudsman komoly problémákra hívta fel a figyelmet. Az országgyűlési biztos azt mondta: a választások utáni új szociális és családügyi politika érzékeny az ilyen kérdésekre, ezt mutatja az is, hogy Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője több millió forinttal támogatta a gyermekjogi projektek működtetését.

Hozzátette, hogy a másik tematikus projektben a pénzügyi szolgáltatások és az azokhoz kapcsolódó állampolgári jogok érvényesülését vizsgálta, így például a válság által sújtott háztartások eladósodását, ennek ellentételezését. E területen az új kormányzatnak olyan kezdeményezései születtek, amelyek miatt ezt a kérdést levette a napirendjéről.

Közlése szerint ezeken túlmenően főleg adó- és vámügyekkel foglalkozott, összességében nézve súlyos visszásságokat tárt fel. Rámutatott arra, hogy sokszor nem tartják be a határidőket, megszegik az értesítési kötelességet és sok esetben nem megfelelően őrzik az adótitkot.

Szabó Máté súlyos jogsértésekkel is találkozott. Szerinte az egyik legjelentősebbet egy város önkormányzata követte el, amikor rendelettel megtiltotta a guberálást; az ombudsman emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult. Hasonlóan jogsértő volt a szociális kártya bevezetése Monokon és Újkígyóson.

Az országgyűlési biztos emellett veszélyesnek tartja azt a szigorítási logikát, amelyet az új büntetőpolitika követ, így például a kiskorúak azonnali őrizetbe vételét kis értékű lopás esetén. Mint mondta, nem hiszi, hogy az elzárás általában jóra vezetne, ráadásul teljesen ellentétben áll a gyermekjogi egyezménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik