Belföld

Szijjártó figyelmeztette a magyar sajtót

A magyar miniszterelnök szóvivője szerint az európai politikában jelen lévő forradalmi romantika hevülete néha-néha átragad a magyar sajtó egyes tudósításaira is.

Persze azt senki nem várhatja el a magyar sajtótól – az érintettség okán -, hogy a médiatörvénytől hűvös távolságtartásban legyen – tette hozzá szerdai sajtóértekezletén Szijjártó Péter, megjegyezve: biztos benne, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban az MTI egyik hírének címét idézte: A hír címe – mint emlékeztetett – a következő volt: “Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot”. Az ezzel a címmel kiadott tudósítás a dpa német hírügynökség anyaga alapján született, és arról számolt be, hogy a berlini helyettes kormányszóvivő sajtóértekezletén Angela Merkel “óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit”.

“Akkor elmondanám, hogy mi is történt ma Berlinben” – folytatta Szijjártó Péter, közölve: telefonon beszélt a berlini helyettes kormányszóvivővel, és elmondta neki, hogy milyen hír jelent meg Magyarországon. Christoph Steegmans átküldte neki sajtótájékoztatójának szó szerinti leiratát. Ezt a magyar Miniszterelnökség munkatársai a sajtótájékoztatón magyar és német nyelven is kiosztották az újságíróknak.

Ennek alapján Szijjártó Péter idézte a német helyettes kormányszóvivőt: “eljövendő EU-elnökként Magyarország természetesen különleges felelősséget visel az Európai Unióról a világban kialakuló képről. A szövetségi kormány számára ezért is magától értetődő, hogy Magyarország elkötelezett marad az EU jogállami értékei mellett (…)”. A magyar miniszterelnök szóvivője szerint ehhez képest “mondjuk úgy, minimum félreértés” az a címadás, hogy “Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot”.

Szijjártó Péter ezt követően szólt az MTI “Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt” című híréről is. “+Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt+. Ez a címe. Óriási bombahír. EU-vizsgálat alatt állunk. Két sorral lejjebb azt olvasom: nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal” – fejtette ki. Majd hozzátette, ha a hírek talán kevésbé bombasztikusak lennének, s inkább a tényekre hagyatkoznának, látszana, hogy nagyon is európai médiaszabályozásról van szó.

A parlament által elfogadott médiatörvény ugyanis egy európai médiatörvény, kiállja az EU valamennyi próbáját; ha nem így lenne, akkor szinte az összes európai uniós tagország médiatörvényével szemben már eljárást kellett volna, hogy folytasson az Európai Unió – vélekedett. Hangsúlyozta, a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatók más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.

Szijjártó Péter kijelentette: a médiatörvény egységes, átlátható, kiszámítható szabályozást hoz létre Magyarországon. Védi a gyermekeket, védi az emberi becsületet, védi az emberi méltóságot, a tisztelet kultúráját erősíti, és hatékony közmédiát hoz létre – sorolta. A német médiatörvényre kitérve ismertette: abban az szerepel, hogy ismételt törvénysértés esetén visszavonhatja a hatóság az adott médium engedélyét.

Ez van a magyar médiatörvényben is – emlékeztetett, megjegyezve, hogy ezt a sajtószabadság lábbal tiprásaként próbálták beállítani az elmúlt napokban. Hozzáfűzte azt is, hogy a német médiatörvény szerint a tagállami médiahatóságok irányelveket bocsáthatnak ki. További példaként említette, hogy Németországban a gyermekvédelem érdekében, a gyermeket sértő megnyilvánulások miatt 140 millió forintos büntetést is ki lehet szabni egy-egy médiumra. Orbán Viktor szóvivője azt is mondta, hogy általában olyan országok médiumai kritizálják a magyar médiatörvényt, amely országok médiatörvényei számos ponton kísérteties hasonlóságot mutatnak a magyar médiatörvénnyel.

A hivatalos nyilatkozatokról szólva közölte: azok általában meglehetősen tárgyilagosak és távolságtartóak, amelyek pedig nem ilyennek tűnnek, azokról meg általában kiderül, hogy nem hivatalos álláspontot tükröznek, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan megjelentek. Arra a kérdésre, hogy Magyarország figyelembe veszi-e az EBESZ kritikáját, Szijjártó Péter úgy válaszolt: “minden kritikát figyelmesen hallgatunk, (…) ugyanakkor nyugodtak is vagyunk, mert a magyar médiaszabályozás az EU-s médiaszabályozásokkal összhangban van”.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó. Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy Luxemburg európai uniós nagykövete már a reggeli órákban megkereste az ottani magyar EU-nagykövetet, és ugyanezt elmondta neki, vagyis azt, hogy az ország külügyminisztere nem a luxemburgi kabinet hivatalos álláspontját közölte.

A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik