Belföld

Az EU vizsgálja a médiatörvényt

Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője.

“Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal” – mondta Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz, aki azt is hangoztatta, hogy a bizottság nagy fontosságot tulajdonít a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak és a médiapluralizmusnak.

“A bizottságnak emellett intézményes feladata, hogy folyamatosan figyelje, végrehajtják-e a tagországok az uniós előírásokat. Ha ebben fennakadást tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket. Tehát közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából” – tette hozzá.

További kommentárt nem kívánt fűzni a témához, így azokhoz a bírálatokhoz sem, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. Emellett nem óhajtott részletesebb tájékoztatást adni a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem.

Közben az Európai Parlament zöld frakciója azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék a magyar médiatörvény visszavonását.

“A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent – írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. – Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik