Belföld

Vona: Devecser nem lejárt lemez

"Ha kell hetente lejövünk, hogy Orbán Viktor megijedjen és tegyen valamit a térség érdekében" - mondta a Jobbik elnöke.

Az Európai Unióban példátlan ipari katasztrófa kezelése méltatlan a kormányzat részéről, Devecser nem “lejárt lemez” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője. Hangsúlyozta, ellenzéki pártként az a feladatuk, hogy a kormány ígéreteit számon kérjék. “A nyilvánosság ereje képes szembemenni a kétharmados többséggel, a megszerzett bizalmat gyorsan el lehet veszíteni” – fogalmazott Vona Gábor.

Hozzátette: a kormány katasztrófát követő első lépései bíztatóak voltak, de az azóta eltelt több mint két hónapban nincsenek érdemi lépések. Vona Gábor hangsúlyozta: nem akar senki politikai hasznot húzni a vörösiszap-katasztrófából, mert az “gyomorforgató” lenne.

Kepli Lajos, a vörösiszap-katasztrófa felelőseit kereső parlamenti vizsgálóbizottság elnöke elmondta, hogy a bizottságban jövő kedden kezdik meg az érdemi munkát és 10 hónapjuk lesz a tevékenységükről szóló jelentés elkészítésére. Elmondta, hogy a vizsgálat során több oldalról tervezik felderíteni a katasztrófa lehetséges okait és megtalálni a felelőseit: a politikai oldalt illetően a 90-es évek privatizációs szerződéseit és az azokban vállalt feltételeket tervezik felülvizsgálni. A hatóságok engedélyezési eljárásokban vitatható szerepét és a katasztrófa utáni kármentesítést is megvizsgálják majd.

Hozzátette: a bizottság meghallgatná Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját és Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt is, de a helyi vezetők, kormányzati intézmények vezetői is sok hasznos információval szolgálhatnak az igazság kiderítéséhez. A politikus elismerően beszélt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnökének munkájáról, és elmondta, hogy őket is meghívják a bizottsági meghallgatásra.

Kepli Lajos hangsúlyozta, hogy a vizsgálóbizottságot nem politikai céllal, hanem a kárt szenvedett emberek érdekében hozták létre és a vizsgálat “büntetőjogi felelősségre vonástól függetlenül” szükséges.

Ferenczi Gábor, a térség jobbikos országgyűlési képviselője a kármentő alap pénzeinek felhasználását kéri számon az illetékes minisztertől, és tételes kimutatást szeretnek kapni a kifizetésekről. A képviselő, aki a vizsgálóbizottság tagja is, a lakossági fórumon elmondta: ebben az ügyben a parlamentben interpellációt nyújt be. Szerinte ugyanis a helyiektől gyűjtött információ alapján visszásságokra derült fény a kármentesítéssel kapcsolatban, és a segélyként kapott árucikkek megjelentek a helyi “lomis-piacon”. Az új megyei rendőrfőkapitány razziát ígért ennek ellenőrzésére, de még nem történt semmi – fogalmazott Ferenczi Gábor. Előfordult az is, hogy értéktelen házakért többszörös ár került megállapításra az értékbecslésekben, és nem értik azt sem, hogy a kormány miért csak egy ingatlanért fizet kártérítést.

A képviselő beszámolt arról is, hogy a tüskevári termőföldből és a Torna-patakból október végén vett mintákat vizsgáltattak egyetemi kutatólaborokban és azokban súlyos nehézfém- és klórgáz-szennyezést mutattak ki. Az MTA laboreredményeivel összehasonlítva nagy eltérést mutatnak a mérési eredményeik.”A tározókban nem csak az alumíniumgyártás melléktermékeként keletkező vörösiszapot tároltak, a vegyszermaradványok más veszélyes anyagokra utalnak” – mondta Ferenczi Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik