Belföld

Támogatja az igazságszolgáltatás reformját a TI

A hiányosságok megjelölése mellett támogatja a Transparency International Magyarország a kormány által benyújtott, az igazságszolgáltatás reformját célzó javaslatokat - közölte a civilszervezet.

A bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvényjavaslathoz írott állásfoglalást a szervezet elküldte a tárgyban érintett parlamenti képviselőknek.

A szervezet a javaslatcsomag legfontosabb elemének a jogegységesítés érdekében tett lépéseket, a vezetők kiválasztásának rendszerével kapcsolatos változtatásokat, és a kötelező képzés bevezetését tartja, azonban a bírák hatékony teljesítményértékelési rendszerének megvalósításával a javaslatcsomag adós maradt – olvasható a közleményben. A szervezet továbbá egyetért a pályaalkalmassági vizsgálat reformjával és a pártatlan, befolyásmentes felvételi eljárással kapcsolatos elképzelésekkel, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy már a felvételi eljárás során is bevezessék a szigorú összeférhetetlenségi szabályokat.

A Transparency International Magyarország (TI) az állásfoglalásában azonban hiányolja az előzetes, országosan egységes, világos, normatív és ellenőrizhető egyértelmű bírói teljesítményértékelési rendszert. Tekintettel arra, hogy a bírói karrier kiszámíthatósága és átláthatósága a bírák független munkavégzésének egyik garanciája, a Transparency átlátható előmeneteli kritériumok részletes kidolgozását javasolja.

A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a bírák egyenlő munkaterhelése biztosításának alapvető feltétele egy egységes, súlyozott szignálási rend bevezetése, ezért az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által megalkotandó módszertannak a szignálási rend tekintetében országosan is képesnek kell lennie a bírák egyenlő munkaterhének biztosítására.

A közleményben azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a javaslatcsomagból teljes mértékben hiányoznak a bírói etikai kódex felülvizsgálatára, a panaszbejelentő rendszerek létrehozására vonatkozó, valamint a panaszok objektív kivizsgálását biztosító rendszer létrehozására irányuló intézkedések. A Transparency International ezeken túl fontosnak tartja az elektronikus ügyintézés és iratkezelés lehető legszélesebb körű bevezetését a bírósági eljárások gyorsítása érdekében.

A szervezet üdvözli az átláthatóság erősítésére vonatkozó törvényalkotói szándékot, azonban – mint írták – “fontos lenne, hogy a törvényjavaslat az elektronikus információszabadságról szóló törvénnyel összhangban rendelkezzen az Országos Igazságszolgáltatási Tanács eljárási dokumentumainak, jegyzőkönyveinek kötelező nyilvánosságra hozataláról is”.

A korrupcióellenes szervezet az átláthatóságot csökkentő, illetve a korrupció veszélyét növelő kockázatnak tartja, hogy nem kell határozatba foglalni a bírák összeférhetetlenségi, illetőleg az együttalkalmazási tilalom alóli felmentését, illetve nem biztosít lehetőséget a döntés indokolásának megismerésére – zárul a közlemény.

Az Országgyűlés kedden délután tartja a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvényjavaslat általános és részletes vitáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik