Belföld

Korrupciós térképet rajzol az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elindítja a korrupciós kockázatokat felmérő programját; az úgynevezett "Integritás" projekt a hazai közszféra korrupciós kihívásait kívánja feltárni egyfajta korrupciós térkép összeállításával - mondta Somogyvári István, az ÁSZ főtitkárhelyettese, a projekt vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kifejtette, a mintegy 300 millió forintból megvalósuló fejlesztés során a közszféra körülbelül 4.200 költségvetési szervét kérdezik meg a területükön tapasztalható korrupciós kockázatokról, a felmérés ténylegesen jövő év februárjában indul.

A felmérés során mintegy 150 kérdést tartalmazó kérdőívet adnak ki – ezt már tesztelte az ÁSZ novemberben 200 közintézmény bevonásával. Az alkalmazott módszer lényege, hogy az elektronikusan kitölthető adatlapok automatizált feldolgozásával az ÁSZ minden adatszolgáltató vonatkozásában elkészíti az adott költségvetési szerv korrupciós “profilját” a veszélyeztetettség alapján.

Az ÁSZ egy indexet is összeállít, amely 0-10 pontig terjedő mutatóval egyfajta korrupciós kockázati indexet mutat fel az adott intézmény vonatkozásában. Az első adatfelvétel lezárása várhatóan 2011 májusában lesz. A felmérést a következő hét évben évente el fogja végezni a számvevőszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik