Belföld

Átrobogott rajtunk az „atomvonat”

Veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény haladt keresztül szombaton Magyarországon, amelynek biztosítását a rendőrség végezte - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája szombaton.

A rendőrség eleinte további információkat nem közölt a szerelvényről, az MTI tudósítója azonban látta, hogy a nagyjából húsz vagont húzó, kék színű konténereket szállító teherszerelvény – az elején kettő, a közepén és a végén egy-egy szerb, belgrádi jelzésű személyszállító kocsival – megállás nélkül haladt át a kaposvári vasútállomáson pár perccel 14 óra előtt, Csurgón át Gyékényes felé tartva. A személyszállító kocsikban civilek és kommandósok ültek. A kék konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető sárga-fekete jelzés.

Átrobogott rajtunk az „atomvonat” 1Az MTI tudósítója a kaposvári állomáson tucatnyi sárga mellényes rendőrt látott, a szerelvénynek háttal, a sínpár mellett állva, amíg a hangosbemondón keresztül személyvonatként bejelentett szerelvény áthaladt az állomáson, majd az egység távozott.

Az ORFK szombat délután megerősítette a hírt, hogy veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény halad keresztül országunkon, amelynek biztosítását a rendőrség végzi.

Átrobogott rajtunk az „atomvonat” 1 A szerelvény azután több mint félszáz sárga mellényes, sisakkal, tomfával felszerelt rendőr kíséretében áthaladt a gyékényesi vasútállomáson. A sínek mellett is egyenruhások sorakoztak. A veszélyes anyagot szállító vasúti szerelvény Gyékényesnél nem lépett ki Horvátország irányába, hanem továbbhaladt a Zala megyei Murakeresztúr felé. Öt óra után elhagyta Nagykanizsát is, nagy sebességgel robogott át kora este Zalaszentivánon, hogy Bajánsenye-Hodosnál lépje át a magyar-szlovén határt.

A Press című belgrádi lap szerint a szerb fővárosból, Belgrádból indították útnak azokat a nukleáris hulladékot – kiégett fűtőelemeket – tartalmazó konténereket, amelyeket Magyarországon és Szlovénián át Oroszországba visznek. A szállítmány elindítására Boris Tadic szerb elnök és Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes adtak jelt péntek hajnalban.

Átrobogott rajtunk az „atomvonat” 1

A szombati híradás szerint a szállítmány Belgrád déli pereméről, a Vinca nukleáris kutatóintézetből indult pénteken hajnali két órakor. Tizenhét kamion vitte a konténereket Szabadkáig, ahova reggel hat órakor érkezett meg, és ahol vonatra rakták. Innen Magyarországon át a szlovéniai Koper kikötőjéig viszik, ahonnan hajón indítják útnak Oroszországba.

A szállítmány útját Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; 10 ezer rendőrt vezényeltek ki az utak mellé, a levegőből helikopter követte a konvoj útját, és a kamionokat tűzoltó- és mentőautók is kísérték.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter azt mondta – a szerb kormányt rendszeresen bíráló – Press szerint, hogy minisztertársának, az infrastruktúráért felelős Milutin Mrkonjicnak „és néhány médiának” nem lett volna szabad nyilvánosságra hozniuk, hogy a szállítmányt útnak indítják, mert, mint mondta, ez „szolgálati titok”.

A Press úgy tudja, az év végéig összesen 8 ezer használt radioaktív fűtőelemet szállítanak a Vinca kutatóintézetből Oroszországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik